Poljski ambasadori Trampu: Izvršite pritisak na našu vladu

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski ambasadori Trampu: Izvršite pritisak na našu vladu

Desetine bivših ambasadora Poljske u otvorenom pismu pozvali predsednika SAD Donalda Trampa da izvrši pritisak na njihovu vladu da poštuje ljudska prava i ustav

"Gospodine predsedniče, dolazite u zemlju gde se više ne poštuje vladavina prava", navela je Konferencija ambasadora Republike Poljske u pismu, koje je objavljeno na njenom sajtu, ističući da je demokratija u Poljskoj ugrožena.

Tramp bi, zajedno sa još oko 40 svetskih lidera, u subotu trebalo da prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ceremonijama u Varšavi, kojima se obeležava 80-godišnjica početka Drugog svetskog rata, kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine.

Bivši ambasadori tvrde u pismu da je u Poljskoj već nekolko godina na delu proces nepoštovanja ustava, da je ugrožena podela vlasti i uništena nezavisnost sudstva, prenosi AP.

Oni navode i da se sve manje poštuju ljudska prava, a da sve veću represiju nad političkim protivnicima i raznim manjinama, vlada ne samo da, kako tvrde, toleriše, već je i podstiče.

"Vaš snažan glas koji poziva na toleranciju i međusobno poštovanje, kao i postupanje u skladu sa ustavnim odredbama i drugim zakonima, mogao bi da ima istorijski značaj", poručili su bivši ambasadori Poljske Trampu.

Konferenciju ambasadora, koja je formirana 2017, dve godine nakon što je stranka Pravde i prava došla na vlast, čini 41 bivši ambasador Poljske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.