Poljske porodice tuže Rusiju

Izvor: RTS, 14.Jan.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljske porodice tuže Rusiju

Jaroslav Kačinjski, brat poljskog predsednika Leha Kačinjskog, tvrdi da su Rusi izvršili atentat na njegovog brata i da ima dokaza da je magla na aerodromu u Smolensku bila veštačka. Kačinjski i neke od porodica nastradalih najavljuju tužbe protiv Rusije. Leh Valensa smatra da je kriva Poljska.

Brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, lider opozicionih konzervativaca Jaroslav, ne odustaje od teorije da su Rusi na njegovog brata izvršili atentat. Njegovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << advokati podneće krivičnu prijavu poljskom tužilaštvu, javljaju poljski mediji.

"U izveštaju koji objašnjava uzroke avionske nesreće u Smolensku nema kategoričnih dokaza da je magla nad aerodromom bila prirodna i da je nisu stvorili Rusi. Ali zato ima dokaza da je bila veštačka", rekao je za portal Virtualna Poljska advokat Kačinjskog Rafal Rogalski.

Prijavu će, prema rečima Rogalskog, krajem januara podneti zet pokojnog predsednika, muž njegove ćerke jedinice Marte koji je istovremeno i njen avdokat, Marćin Dubjenjecki.

Zet Kačinjskog je ranije u razgovorima za poljske medije rekao da će porodica tražiti da se zvanično povede istraga i o toj mogućnosti, da je na predsednika Poljske izvršen atentat, a da se "tupoljev" nije srušio samo zbog fatalne odluke pilota da prizemlji avion pod nemogućim uslovima.

Poljski premijer Donald Tusk, predsednik Bronjislav Komorovski i deo običnih Poljaka uglavnom su prihvatili osnovni zaključak izveštaja ruskog Međudržavnog komiteta za avijaciju o padu aviona, koji je u sredu objavljen u Moskvi.

Prema tom izveštaju, avion se srušio zbog pogrešne odluke pilota, pod psihološkim pritiskom poljskih zvaničnika koji su bili u avionu, da slete na slabo opremljen vojni aerodrom po gustoj magli i bez elementarnih uslova za manevar sletanja.

Tusk, je, međutim, ocenio da izveštaj nije kompletan i da Poljska traži da se istraže i eventualne greške i pritisak kojem su bili izloženi ruski kontrolori u Smolensku, čega u izveštaju MAK-a nema.

Moguća tužba sudu u Strazburu

Ukoliko izveštaj ne bi mogao da se dopuni i tim ruskim faktorima pada aviona, Poljska će se u skladu sa Konvencijom iz Čikaga, po kojoj je vođena istraga nesreće, žaliti međunarodnim institucijama, rekao je poljski premijer.

Deo porodica na čelu sa Jaroslavom Kačinjskim ne želi da se pomiri sa izveštajem, a budući da je MAK završio tehnički deo istrage, dok se tehnička istraga poljske komisije nastavlja, kao i krivična istraga tužilaštava u obe zemlje, neke porodice nameravaju da tuže Rusiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Može da se dokaže da su ruske službe time što su dozvolile sletanje na loše opremljen aerodrom u Smolensku i po fatalnom vremenu, pogazile najvažniji član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji obavezuje svaku državu da brani ljudski život", izjavio je za današnju Žečpospolitu Irineuš Kaminjski iz Poljske akademije nauka.

Kaminjski je dodao da bi porodice mogle da tuže i Poljsku.

Valensa: Očigledna krivica Poljske

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa se, takođe, oglasio posle objavljivanja konačnog izveštaja. Valensa je rekao da je krivica Poljske u katastrofi očigledna, prenela je agencija RIA novosti.

"Avion je kasnio, hteo je da nadoknadi vreme. Nije trebalo ni da kreće, a ni da sleće. Šta tu uopšte ima još da se ispituje?", rekao je Valensa.

Bivši predsednik je naveo da sa žaljenjem mora da prizna da je mnogo više grešaka napravila poljska strana, dok je ruska strana napravila jednu grešku - dozvolila je sletanje aviona.

Valensa smatra da je na kontrolore leta bio izvršen nekakav pritisak, ali nije sasvim jasno kakav.

"Ako su oni (kontrolori leta) i zvali nekoga da pitaju šta da rade, jer Poljaci hoće da slete, a vreme je loše, onda su zvali Moskvu. Odgovorili su im ovako: 'Srediti sve, jer ako ne pustimo predsednika Poljske, biće skandal. Oni su bili u bezizlaznoj situaciji'", rekao je Valensa.

Avion "Tu 154" srušio se u blizini Smolenska, 10. aprila 2010. godine. Poginulo je 96 osoba, među kojima i predsednik Poljske sa suprugom i drugi zvaničnici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kačinjski ne odustaje od istrage

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2011

Brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, lider opozicionih konzervativaca Jaroslav, ne odustaje od teorije da su Rusi na njegovog brata izvršili atentat i njegovi advokati podneće krivičnu prijavu poljskom tužilaštvu, javljaju danas poljski mediji. "U izveštaju koji objašnjava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.