Poljska traži više od 800 milijardi dolara odštete zbog nacističkih zločina

Izvor: B92, 26.Nov.2021, 15:31

Poljska traži više od 800 milijardi dolara odštete zbog nacističkih zločina

Varšava uspostavlja specijalni institut za istraživanje čiji će zadatak biti da prouči i proceni štetu koju je nacistička Nemačka nanela Poljskoj.

Sve to kako bi se zatražila odšteta od Berlina.

Ove informacije potvrdio je poljski premijer Mateuš Morajevcki za nemačku novinsku agenciju DPA.

On je kazao da je potpisao dokument prošle nedelje kojim je pokrenuto uspostavljanje instituta, a koji će biti nazvan po istaknutom poljskom borcu otpora Janu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karskiju.

Premijer je kazao da je "tema još uvek na stolu jer je Poljska loše tretirana i nije dobila nikakvu odštetu".

Institut će sistematizovati razna postojeća istraživanja i insistiraće na tvrdnjama protiv Nemačke.

Marajevcki je rekao da je specijalna parlamentarna komisija formirana 2017. godine te da će ona objaviti svoje podatke kada je reč o odšteti zbog okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rada. Varšava će svoj slučaj prezentovati celom svetu.

Prema ranijim procenama baziranim na podacima iz 1946. godine, visina odštete iznosi 800 milijardi evra, no član komisije je 2019. godine rekao da bi ona mogla biti veća od 887 milijardi evra. Iste godine je Poljska obnovila pritisak na Nemačku zbog odštete, kada se obeležavala 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Varšava nije jedina koja želi odštetu od Berlina zbog ubistava i uništavanja.

Grčka je u aprilu obnovila zahtjev za odštetu.

Berlin ističe i da je 1953. godine Poljska Narodna Republika potpisala odricanje od odštete s Nemačkom Demokratskom Republikom, ali poljska vlada tvrdi da je to učinjeno pod pritiskom Moskve te da Poljska nikad nije odustala od odštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.