Poljska sumnjiči Rusiju za složenu operaciju dezinformisanja

Izvor: Beta, 25.Apr.2020, 17:22

Poljska sumnjiči Rusiju za složenu operaciju dezinformisanja

Zvaničnik poljske vlade Stanislav Zarin izjavio je danas da se ta zemlja našla na meti "složene operacije dezinformisanja" čiji je cilj slabljenje savezništva Poljske i SAD.Zarin, portparol direktora poljskih bezbednosnih službi, rekao je da je ta operacija u skladu s ranijim ruskim hakerskim napadima.On je kazao da će Poljska nastaviti istragu i da nema definitivan dokaz da Rusija stoji iza napada, iako on ima sva obeležja ranijih hakerskih napada Kremlja."Poljska je mnogo godina na meti ruske propagande. Takve aktivnosti se sve više intenziviraju u poslednje vreme", rekao je Zarin za Asošiejted pres.On je na Tviteru opisao hakerski napad na sajt varšavskog Instituta za proučavanje rata, akademije na kojoj se obučavaju lideri poljske vojske.Zarin je naveo da su hakeri objavili lažno pismo u ime rektora Instituta u kojem se poljski vojnici pozivaju da se suprotstave "američkoj okupaciji".Poruka tog navodnog pisma pojačana je prenošenjem po portalima, medju kojima je i jedan poznat po širenju dezinformacija, rekao je Zarin."Sadržaj pisma odgovara glavnim narativima koje ruska propaganda konstantno forsira protiv Poljske i SAD", napisao je Zarin.Ruski zvaničnici za sada nisu komentarisali ovaj incident.Moskva je ranije odlučno negirala umešanost u kampanje širenja dezinformacija.Zarin je naveo i da vlasti Poljske veruju da je cilj napada stvaranje informacionog haosa, podrivanje ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska sumnjiči Rusiju za složenu operaciju dezinformisanja

Izvor: Danas, 25.Apr.2020

Zvaničnik poljske vlade Stanislav Zarin izjavio je danas da se ta zemlja našla na meti "složene operacije dezinformisanja" čiji je cilj slabljenje savezništva Poljske i SAD.

Nastavak na Danas...

Poljska na meti ruske propagande

Izvor: Blic, 26.Apr.2020, 00:05

Poljska se našla na udaru "kompleksne dezinformacione operacije" za koju se čini da za cilj ima slabljenje saveza između Varšave i Vašingtona i nalik je, kako tvrdi, sajber-napadima kakvi su u prošlosti dolazili iz Rusije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.