Poljska protiv oslobađanja pedofila

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska protiv oslobađanja pedofila

Varšava -- Poljske vlasti pokušavaju na sve načine da spreče da iz zatvora u Žešovu izađe zloglasni pedofil, serijski ubica Marijuš Trinkjevič, posle 25 godina robije.

Upravnik zatvora je dan pred njegovo oslobađanje podneo i krivičnu prijavu da je u ćeliji Trinkjeviča nađena pedofilna pornografija.

Poljska već nedeljama živi u atmosferi linča pošto se pokazalo da Trinkjevič, koji je zbog otmice, silovanja i posebno brutalnog ubistva četvorice dečaka osuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1980-tih godina na četvorostruku smrtnu kaznu, može danas da izađe na slobodu.

Amnestijom iz 1989. godine smrtna kazna mu je preinačena na 25 godina zatvora, pošto tada u Poljskoj nije postojala doživotna robija.

Posebni zakon koji je parlament usvojio prošle godine, ali omaškom je objavljen tek u januaru, donet je upravo zbog Trinkjeviča i još oko 40 neizlečivih serijskih ubica, kako bi ih vlasti izolovale u posebnom zatvorskom centru na psihijatrskom posmatranju.

Zatvorska služba zatražila je od suda da izoluje u tom centru Trinkjeviča kao čoveka kod koga preti opasnost da će i nakon boravka u zatvoru nastaviti po starom, jer i sam priznaje da je neizlečiv iako je pristao na tzv. hemijsku kastraciju.

Na slobodi mu takođe preti linč, na koji već pozivaju masovno Poljaci na društvenim mrežama.

Sud u Žešovu je međutim odgodio ročište za 3. mart a ukoliko sud ne prihvati danas privremenu meru zadržavanja u zatvoru Trinkjevič najkasnije u ponoć izlazi na slobodu, doduše uz policiju već spremnu da ga prati i prisluškuje.

"On uopšte ne treba da izađe na slobodu. Neka ga puste i biće masakr. Kada su amnestijom odustali od smrtne kazne, trebalo je da mu daju po 25 godina za svako uzbistvo. To je 100 godina, tako je to u SAD", kazao je poljskim medijima Stanjislav Kačmarek, otac jednog od dečaka koje je Trinkjevič silovao i ubio.

Atmosferu linča podgrevaju i poljski mediji pošto ponovo na svetlo dana izvlače slučaj "satana iz Pjotrkova sa svim brutalnim detaljima, a javnost je uzavrela i na društvenim mrežama je već mnoštvo stranica koje pozivaju na linč i dobijaju hiljade lajkova. U Pjotrkovu se već čulo da ako se pojavi, čeka ga metak od rođaka nekih od žrtava.

"U MUP-u smo spremni za sve varijante, čak i na najgoru da Trinkjevič ostane na slobodi do juna. Imamo razrađene sve varijante", kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marek Bernacki.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OSLOBAĐAJU PEDOFILA: Silovao i brutalno ubio četiri dečaka

Izvor: Kurir, 12.Feb.2014, 08:59

VARŠAVA - Sramota!..Čitava Poljska podigla se na noge kako bi sprečila izlazak s robije silovatelja dece i monstruoznog ubicu četiri dečaka, Marijuša Trinkjeviča, koji bi trebalo da bude pušten nakon odsluženih svega 25 godina zatvora. Poljske vlasti pokušale su da zadrže u izolaciji „satanu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.