Poljska na nogama zbog zahteva nemačkog ambasadora: To bi bilo ostvarenje Hitlerovog sna VIDEO

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 00:45

Poljska na nogama zbog zahteva nemačkog ambasadora: "To bi bilo ostvarenje Hitlerovog sna" VIDEO

Poljski konzervativci su izrazili svoje ogorčenje zbog nedavnih izjava bivšeg nemačkog ambasadora u Varšavi Arnda Frejtaga fon Loringhovena.

On je za nemačke medije sugerisao da nemačke trupe treba da budu stalno stacionirane u Poljskoj.

U članku objavljenom u "Frankfurter Allgemeine Zeitungu", fon Loringhoven je postao liričan o potencijalno liberalnoj koalicionoj vladi pod Donaldom Taskom koji preuzima nadležnost u Poljskoj, i izrazio nadu da će takva administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popraviti narušene odnose između Berlina i Varšave.

Ambasador je rekao da je vreme da Nemačka izađe sa konkretnim predlozima o pitanjima kao što je rekonstrukcija Ukrajine, kako bi Poljska i Nemačka mogle da rade zajedno, a ne da se sukobljavaju.

Međutim, fon Loringhovenova je sugestija da postoji potreba da se integrišu nemačke oružane snage sa onima u Poljskoj, uključujući stacioniranje nemačkih trupa na stalnoj osnovi u Poljskoj da bi branile Evropu, je izazvala haos u Varšavi.

Jacek Sariusz-Volski, visoki konzervativni poslanik u Evropskom parlamentu iz vladajuće stranke Pravo i pravda (Pis), optužio je Nemačku da pokušava na silu da progura takve planove i upozorio da ove vrste predloga bude neka "nesrećna sećanja".

Sudija Ustavnog suda Kristina Pavlovic otišla je mnogo dalje na društvenim mrežama. Ona je napisala da će uskoro, kao rezultat promena ugovora EU, Nemačka ponovo okupirati Poljsku.

"Ovo bi bilo ostvarenje Hitlerovog sna, ovog puta bez otpora Poljaka", objavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.