Poljska: Zakon za praćenje trudnoće stupio na snagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022, 20:42

Poljska: Zakon za praćenje trudnoće stupio na snagu

Novi zakon koji je danas stupio na snagu u Poljskoj, a koji predviđa da informacije o trudnoći moraju biti unete u nacionalni digitalni sistem, izazvao je zabrinutost među ženskim organizacijama jer bi mogao da predstavlja način konzervativne vlade da kontroliše živote žena, preneo je AP.

Ženske grupe sugerišu da će nova regulativa Ministarstva zdravlja omogućiti vlastima da prate trudnoću kao vid kontrole u zemlji u kojoj vladaju veoma strogi zakoni protiv abortusa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ministarstvo je negiralo te optužbe, navodeći da je reč o direktivi EU koja omogućava doktorima da brzo reaguju na značajne vitalne promene, što poboljšava zdravstvene usluge.

"U Poljskoj danas svaka promena u vezi sa reprodukcijom, a posebno kada podrazumeva prikupljanje osetljivih ličnih informacija, izaziva sumnju da postoje loše namere'', rekla je predsednica Fondacije za žene i planiranje porodice "Federa" Kristina Kacpura.

U Poljskoj abortus je jedino dozvoljen ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene, ili je rezultat silovanja ili incesta.

Za nezakonito izvršavanje abortusa ne kažnjavaju se žene, već oni koji su izvršili prestanak trudnoće i nijhovi pomoćnici, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska stavila na snagu zakon o praćenju trudnoće

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2022

VARŠAVA - Novi zakon koji je danas stupio na snagu u Poljskoj, a koji predviđa da informacije o trudnoći moraju biti unijete u nacionalni digitalni sistem, izazvao je zabrinutost među ženskim organizacijama jer bi mogao da predstavlja način konzervativne vlade da kontroliše živote žena, prenio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.