Izvor: Blic, 30.Dec.2017, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Sud oslobodio optužene za krađu ograde sa logora "Aušvic"

Sud u Poljskoj oslobodio je dvojicu Belgijanaca koji su bili optuženi za krađu delova električne ograde ozloglašenog nacističkog logora "Aušvic", preneli su lokalni mediji.

Belgijanaci su uhapšeni u julu prošle godine u području koje je povezano sa dvorištem logora, a kod njih su pronađena tri porculanska izolatora za električnu struju.

Optuženi su tvrdili da su pronašli poluzakopane izolatore kada su se fotografisali pored ograde izvan dvorišta logora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sud u Krakovu je saopštio da nisu pronašli nikakve dokaze da su optuženi imali nameru da deluju protiv zakona.

U saopštenju suda navodi se da iako ovi izolatori imaju "veliku istorijsku vrednost", to ne znači da su pod zaštitom zakona kao predmeti koji imaju "posebnu važnost za kulturu", prenosi AFP.

Poljski tužioci su pred početak suđenja tvrdili da optuženi rizikuju da budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanju do deset godina.

Svi predmeti u bivšem nacističkom kampu, uključujući električnu ogradu, su vlasništvo muzeja u poljskom gradu Osvjenćim, a muzej se nalazi na listi svetskih kulturnih baština pod zaštitom Uneska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.