Poljska: Nemamo nikakve veze sa sabotažom Severnog toka; Iza eksplozije stoji Rusija?

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 18:40

Poljska: Nemamo nikakve veze sa sabotažom Severnog toka; Iza eksplozije stoji Rusija?

Poljska nije povezana s eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, izjavio je portparol ministra za koordinaciju poljskih specijalnih službi Stanislav Žarin.

Naime, američki list "Volstrit džornal" ranije je objavio da nemački istražitelji ispituju tragove koji navodno ukazuju da su diverzanti odgovorni za eksplozije na gasovodu Poljsku koristili kao operativnu bazu.

"Poljska nije imala nikakve veze sa eksplozijama na Severnom toku 1 i 2. Mnogo meseci kruže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razne teorije i hipoteze. Ovo podseća na taktiku informacione buke, čija je svrha da se iskrivi prava slika događaja", napisao je Žarin na Tviteru, prenose "RIA Novosti".

On je naveo da se već "duže vreme o ovom pitanju raspravlja o raznim teorijama i hipotezama i da je to slično taktici informativne buke koja ima za cilj falsifikovanje prave slike događaja".

Predstavnik specijalnih službi naveo je da je "Rusija navodno imala motiv za izvršenje ovih terorističkih napada".

"Hipoteza da iza eksplozije stoji Rusija, koja je imala motiv i mogućnost da izvede takvu operaciju, ostaje relevantna", kazao je.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući izjave zapadnih zemalja o navodnoj umešanosti Ruske Federacije u incident na gasovodima, rekao da je "neko drugi imao drskosti da pomisli da je to sama Rusija učinila i da je teško zamisliti da je takva glupost nekome pala na pamet".

Ruska Federacija je takođe navela da Zapad pokušava da "zataška istragu Severnog toka i da Moskva to neće dozvoliti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.