Poljoprivrednici nastavljaju blokade

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici nastavljaju blokade

Novi put Pančevo-Beograd ponovo blokiran, javlja dopisnik RTS-a. Dogovor o otkupnoj ceni suncokreta nije postignut, pa poljoprivrednici najavljuju nastavak blokade puteva i očekuju da se situacija reši najkasnije do ponedeljka.

Kako javlja dopisnik RTS-a, poljoprivrednici su u 14 časova i 30 minuta ponovo blokirali put Pančevo-Beograd, kod predvodnice.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izrazio je zabrinutost jer sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i uljara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije završio dogovorom o otkupnoj ceni suncokreta.

"Očekivao sam da će se pokrenuti tržišna utakmica, ali se to nije dogodilo", rekao je Glamočić

Kako kaže, poljoprivredni proizvođači i predstavnici industrija ulja su partneri koji treba da postignu najbolji mogući dogovor, iako zna da su i jedni i drugi u teškoj situaciji.

Glamočić je ponovio da ministarstvo i država ne mogu da utiču na cenu, kao i da je tržište mesto gde se svi bore za opstanak.

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, i predstavnici uljara nisu postigli dogovor o ceni suncokreta ovogodišnjeg roda nakon današnjeg razgovora u Ministarstvu poljoprivrede koji je trajao tri i po sata, zbog čega su najavili nastavak blokade puteva.

"Sa sastanka izlazimo vrlo razočarani jer predstavnici uljara nisu imali razumevanja za povećanje otkupne cene sucokreta, a ponuđena cena od pre nekoliko dana od 24, odsnosno 25 dinara po kilogramu bez PDV, nije pomerena ni jednu paru", rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Jan Husarik.

Kako je precizirao, "Viktorija grupa" ponudila je prizvođačima 25 dinara za kilogram sucokreta bez PDV-a, dok su "Dijamant" iz Zrenjanina i uljara iz Nove Crnje ponudile 24 dinara bez PDV-a.

"To je ispod cene koštanja proizvodnje suncokreta i poljoprivrednicima neprihvatljivo, jer smo u situaciji da proizvodimo sa gubitkom", rekao je Husarik i dodao da je cena koja bi odgovarala poljoprivrednicima 35 dinara plus PDV.

Nakon sastanka kome su prisustvovali predstavnici više poljoprivrednih udruženja iz Srbije, Husarik je istakao da će poljoprivrednici i dalje biti otvoreni za pregovore, odnosno da žele da se danas ili sutra, a najkasnije do ponedeljka reši trenutna situacija.

"Bićemo spremni da dođemo na nove razgovore, jer se bojimo da će reakcija poljoprivrednika biti vrlo spontana i veoma burna", rekao je Husarik i dodao da je medijator sastanka bio ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Koordinator protesta i predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Bavaništa Jovica Jakšić kaže da su ljudi nezadovoljni ishodom razgovora i da će organizovati "totalne blokade puteva" do daljnjeg.

"Čekamo do večeras do 20 sati koju ponudu će uljare da nam daju", rekao je Jakšić i naveo da su poljoprivrednici spremni i na cenu od 35 dinara plus PDV, jer su odlučili da budu solidarni sa uljarama i odustanu od prvobitnog zahteva od 45 dinara za kilogram suncokreta.

Jakšić je naglasio da treba očekivati veliki bunt, jer "nema poljoprivrednika koji nije bio za proteste". Iako nije mogao da precizira koji putevi će biti blokirani, naveo je da će na blokade izaći dodatni traktori.

Dok su trajali današnji pregovori blokade puteva bile su privremeno obustavljene, kako je navedeno, kao znak dobre volje poljoprivrednika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo blokiran put Pančevo-Beograd

Izvor: Blic, 06.Sep.2013

Novi put Pančevo-Beograd ponovo je blokiran, budući da dogovor o otkupnoj ceni suncokreta danas nije postignut...Predstavnici proizvođača su nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede najavili da će blokade biti nastavljene do daljneg i da očekuju da se situacija reši najkasnije do ponedeljka...Koordinator...

Nastavak na Blic...

Blokiran put Beograd-Pančevo sa 40 traktora, dolazi još 60

Izvor: Blic, 07.Sep.2013, 13:16

Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta blokirali su danas traktorima Novi put izmedju Pančeva i Beograda zbog neuspeha pregovora sa uljarama. ..Koordinator protesta i predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Bavaništa Jovica Jakšić rekao je agenciji Beta da će poljoprivrednici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.