Poljoprivrednici blokirali puteve

Izvor: RTS, 25.Apr.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici blokirali puteve

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali puteve u Vojvodini i centralnom delu Srbije. U međuvremenu, deo puteva iz Pančeva odblokiran. Manji incident na mostu preko Tamiša. Probleme ratara rešavaće naredna vlada, poručila posle sastanka sa poljoprivrednicima Slavica Đukić Dejanović.

Deo poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije počeo je u 10 sati ranije najavljenu blokadu važnijih saobraćajnica. U međuvremenu, neki putni pravci iz Pančeva su odblokirani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kako javlja dopisnik RTS-a, oko 50 poljoprivrednika na mostu preko Tamiša ponovo je blokiralo stari put iz Pančeva prema Beogradu.

Poljoprivrednici iz okoline Pančeva i iz Kovačice, nezadovoljni vladinom uredbom o subvencijama, blokirali su oko 19.30 most na Tamišu i tako zaustavili saobraćaj na tom pravcu prema Beogradu.

Ratari su najpre svojim telima pravili živi zid, a potom su neki od njih traktorima probili policijsku ogradu koja im je preprečila put ka mostu u nastojanju da traktorima blokiraju put.

Kako javlja Beta, tada je došlo i do manjih fizičkih sukoba štrajkača sa policijom, u kojima nije bilo ozbiljnije povređenih.

Policija se nakon incidenata povukla na sam most, a poljoprivrednici su sa oko 40 traktora blokirali pristup mostu i okolnim ulicama.

Oko 17.30 sati putni pravac prema Starčevu je odblokiran i automobilski saobraćaj je normalizovan, javlja Tanjug.

Prohodno ka Vršcu i Beloj Crkvi

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Branko Pantović rekao je da u popodnevnim satima prekinuta blokada i na putu od Pančeva ka Vršcu i Beloj Crkvi.

Predsednica Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika Slavica Đukić Dejanović pozvala je nezadovoljne ratare da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Đukić Dejanović je, posle sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika u Domu Narodne skupštine, rekla da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju deset dana pred parlamentarne izbore.

"Politika je ušla u određeni broj porodica nezadovoljnih poljoprivrednika", smatra Đukić Dejanović.

Poljoprivrednici su sa Đukić Dejanović razgovarali oko sat vremena i izneli joj probleme zbog kojih su blokirali puteve.

Oni zahtevaju da se ratarska proizvodnja, kao i do sada, subvencioniše sa 14.000 dinara po hektaru, a ne po prinosu, a do podneva je blokiran veliki broj saobraćajnih pravaca.

Prema podacima saobraćajne policije, koje prenosi Auto-moto savez Srbije, nezadovoljni poljopivrednici su u podne blokirali veliki broj putnih pravaca na području Vojvodine i puteve Kragujevac–Topola i Rača–Cerovac u Šumadiji.

Na području Subotoce blokirane su sve priključnice auto-putu E-75 (na Koridoru 10), kao i putevi Subotica–Kelebija i Subotica–Sombor.

Poljoprivrednici su i puteve Sremska Mitrovica–Kuzmin, Pećinci–Surčin, Beograd–Zrenjanin kod Čente, Bela Crkva–Vršac, put od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina, između Inđije i Stare Pazove, kao i put Silvaš–Bački Petrovac.

Put između Vrča i Zrenjanina je u prekidu kod Konaka, put Novi Sad–Sirig blokiran je kod Čeneja, a blokiran je i putni pravac Šajkač–Kovilj, navode u AMSS i dodaju da se zbog stihijskih blokada ne preporučije kretanje na put, jer su blokade moguće i na ostalim putnim pravcima.

Poljoprivrednici zahtevaju da subvencije u agraru budu isplaćivane po hektaru, rekao je Tanjugu jedan od predstavnika nezadovoljnih poljoprivrednika Miroslav Ivković.

On tvrdi da su poljoprivrednici ovog puta odlučili da traktorima blokiraju značajnije putne pravce u pokrajini i delovima centralne Srbije, a ne da, kao u protestu organizovanom pre mesec dana, krenu u Beograd kako bi nadležnima saopštili svoje zahteve.

Ministarstvo: Nema ispunjenja zahteva 

Ivković je rekao da će saobraćaj biti blokiran na oko 80 mesta od kojih je više od 20 u centralnom području republike, uz napomenu da će poljoprivrednici koji protestuju propuštati bolesne, stare, trudnice, decu, Hitnu pomoć, vojsku, policiju, vatrogasce i ostale hitne slučajeve.

Ispunjenje zahteva nezadovoljnih poljoprivrednika, koji su danas blokirali važnije saobraćajnice u Vojvodini i delu centralne Srbije, značilo bi poništavanje svih agrarnih uredbi donetih u 2012. i vraćanje već podeljenih subvencija, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

On je istakao da u blokadi učestvuje deo nezadovoljnih poljoprivrednika, a da 10 udruženja ne stoji iza ovog protesta i smatra da to "nije adekvatan način izražavanja eventualnog nezadovoljstva merama ministarstva".

"Poljoprivrednici koji se danas nalaze na putevima predstavljaju grupaciju koja se ne slaže i insistira na poništavanju svih uredbi i vraćanju na stari način subvencionisanja po hektaru", rekao je Milovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejanović pozvala poljoprivrednike da prekinu blokadu

Izvor: S media, 25.Apr.2012

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, pozvala je danas nezadovoljne poljoprivrednike, koji blokiraju puteve u Vojvodini da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada...Ðukić-Dejanović je Tanjugu,...

Nastavak na S media...

Seljaci blokirali puteve, ministarstvo ne popušta

Izvor: Politika, 25.Apr.2012

Na vojvođanskim putevima juče je bilo mnogo manje traktora nego pre mesec dana..Deo nezadovoljnih ratara u Vojvodini i centralnom delu Srbije juče je blokirao regionalne i lokalne saobraćajnice, a iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da nema povratka na stari sistem subvencija, što je glavni...

Nastavak na Politika...

Protest poljoprivrednika

Izvor: NaDlanu.com, 26.Apr.2012, 00:49

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su danas pojedine regionalne i lokalne puteve. Nakon što su deo puteva iz Pančeva ka Beogradu odblokirali, paori pravili živi zid na mostu na Tamišu... Deo poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije počeo je u 10 sati najavljenu blokadu važnijih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.