Poljoprivreda kao glavni izvor prihoda

Izvor: RTS, 12.Apr.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivreda kao glavni izvor prihoda

Više od 85 odsto žitelja opštine Ražanj živi u nekom od 22 sela koja pripadaju toj opštini. Svi oni upućeni su na poljoprivredu kao isključivi ili dodatni izvor prihoda. Zbog toga svake godine i opština izdvaja budžetska sredstva za subvencije u poljoprivredi.
U opštini Ražanj oko dve trećine stanovništva živi direktno od poljoprivrede, poput Miodraga Stevića  koji se opredelio za stočarstvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Međutim i pored napornog rada i odricanja, naš domaćin opstaje uz pomoć opštine i države i zaokruživanjem proizvodnje.

"Mleko je jeftino, a puno ima ulaganja da se dodje do tog mleka. Ne računam tu rad i đubrivo. Ali, ima subvencija, ima ispaša velika, napuštena zemlja, pa manje se ulaže u hranu, vodimo na ispašu", kaže Miodrag Stević, stočar.
Klima, položaj i reljef ove opštine opredelile su je za poljoprivredu, naročito od kada su nekadašnje fabrike prestale da rade.
"U Ražnju se u novije vreme proizvodi sve više jagodičasto  voće - malina, kupina, a ne zapostavlja se ni stočarstvo, jer je stočarstvo jedna od glavnih grana čitavog ovog kraja", kaže Dragoslav Nedeljković, stručni savetnik za poljoprivredu.
Ova opština sa 10.000 stanovnika, ima oko 1.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.
Rascvetali voćnjaci ovih dana mogu se videti svuda u okolini Ražnja, jer ovde gotovo da nema domaćinstva koje nema zasade voća. A površine pod voćnjacima uvećavaju se i kroz partnerstvo sa velikim kompanijama koje u zakup uzimaju na stotine hektara radi novih zasada.
Za ovu godinu opština je izdvojila tri i po miliona dinara za subvencije u opremi i osiguranju useva, besplatne sadnice voća i pomoć pčelarima. A poljoprivrednicima je u svakom trenutku na raspolaganju i poljoprivredna stručna služba.
"Domaćini prvo pitaju za izbor đubriva i, pošto je sad u toku setva kukuruza za sortiment, - kad, koji; ali najviše ih interesuju uredbe, pravilnici, podsticajna sredstva", kaže Ivan Rangelov, poljoprivredna stručna služba Niš.
U ražanjskoj opštini u toku je odabir deset oglednih domaćinstava u kojima će se voditi statistika o poljoprivrednoj proizvodnji i problemima poljoprivrednika.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.