Poljaci uređuju groblja crvenoarmejaca

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci uređuju groblja crvenoarmejaca

Zbog solidarnosti posle avionske nesreće kod Smolenska, poljska katolička crkva pokrenula kampanju da se, kao izraz zahvalnosti Rusima, organizuje akcija uređivanja grobova vojnika Crvene armije u Poljskoj.

Poljska katolička crkva pokrenula je kampanju da se kao izraz zahvalnosti Rusima za saosećanje posle avionske nesreće u Smolensku, pred obelažavenje 65 godina od kraja Drugog svetskog rata, organizuje masovna akcija čišćenja i uređivanja grobova vojnika Crvene armije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Poljskoj.

"Isto kao što se mi vraćamo u sećanjima bliskim ljudima koji su poginuli u dramatičnim okolnostima, isto tako mnogo Rusa misli na svoje očeve koji su položili život na putu za Berlin", rekao je nadbiskup Juzef Žićinjski.

On je pozvao sveštenike, učitelje i mlade da se upuste u veliku akciju čišćenja i uređivanja na grobljima sovjetskih vojnika.

Žićinjski je naglasio da je to jedan od načina da obični Poljaci odgovore na saosećanje i simpatije koje su im od prvih trenutaka iskazivali obični Rusi, posle tragične pogibije poljskog predsednika Leha Kačinjskog i dela poljske državne i vojne elite u avionskoj nesreći kraj Smolenska 10. aprila.

Bez obzira na to koliko su bile komplikovane okolnosti pod kojima je završen Drugi svetski rat, ne smemo da prebacujemo odgovornost za staljinističke greške na običnog ruskog vojnika", rekao je Žićinjski.

Spomenici crvenoarmejcima koji su poginuli oslobađajući Mađarsku, Čehoslovačku i Poljsku u postkomunističkoj srednjoj Evropi uglavnom su potpuno zapušteni.

Povremeno su i meta vandala i frustracija zbog toga što su Poljska, Čehoslovačka ili Mađarska posle rata četiri i po decenije bili "sateliti", tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.