Poljaci naoružani: Spremni smo za borbu

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 17:52

Poljaci naoružani: "Spremni smo za borbu"

U slučaju opasnih događaja na granici, helikopteri su naoružani, spremni za borbu, rekao je poljski zamenik načelnika Generalštaba general Marek Sokolovski.

Zamenik načelnika Generalštaba vojske Poljske, general Marek Sokolovski, najavio je da su posade poljskih vojnih helikoptera spremne da, po potrebi, upotrebe oružje na granici sa Belorusijom.

Prema njegovim rečima, borbeni helikopteri su 2. avgusta prebačeni u granično područje Poljske i Belorusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"U slučaju opasnih događaja na granici, helikopteri su naoružani, spremni za borbu", rekao je Sokolovski tokom sastanka sa ministrom odbrane Mariušem Blašakom, prenose RIA novosti.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je 1. avgusta saopštilo da je pozvalo otpravnika poslova Belorusije zbog dva helikoptera koji su "narušili vazdušni prostor Poljske".

Nakon toga, poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak naredio je povećano prisustvo trupa i borbenih helikoptera na granici sa Belorusijom.

Belorusko Ministarstvo odbrane je, sa druge strane, saopštilo da su optužbe netačne, kao i da je njihova svrha pravdanje nagomilavanja poljskih snaga u blizini granice.

Belorusija je 2. avgusta predala Poljskoj dokaze o odsustvu bilo kakvih osnova za optužbe za kršenje granice od helikoptera, dok je iz Stejt departmenta poručeno da SAD za sada ne vide osnov za korišćenje principa kolektivne odbrane NATO-a u vezi sa optužbama Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.