Poljaci minutom ćutanja odali poštu Varšavskom ustanku

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci minutom ćutanja odali poštu Varšavskom ustanku

Cela Varšava stala je danas u 17 sati na minut da uz zvuke crkvenih zvona i sirena oda poštu svojim sugrađanima od pre 70 godina - herojima i žrtvama Varšavskog ustanka.

Taj ustanak je 1. avgusta pokrenuo pokret otpora, poljska Zemaljska armija, protiv nacista u okupiranoj prestonici Poljske.

Na trgu ispred Kraljevskog zamka, Varšavljani su zastali tako da gledano odozgo formiraju sidro, simbol Varšavskog ustanka, najmasovnije i najveće pobunjeničke operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u nekom gradu na području okupirane Evrope tokom Drugog svetskog rata.

Taksisti su izašli iz automobila i sirenama odali počast Varšavskom ustanku; stali su gradski autobusi i tramvaji, putnici u njima ustali, radio i TV stanice prekinule su program da emituju klip "70 sekundi tišine za 70. godišnjicu ustanka" u kojem se kroz tišinu probijaju zvuci ustaničke Varšave.

Nakon 63 dana ustanak u koji su se masovno uključili Varšavljani ugušen je u krvi, pomoć nije stigla ni od zapadnih saveznika ni od Crvene armije, koja se u pobedonosnom pohodu protiv Hitlerovih nacista te 1944. godine približavala Varšavi.

Centar Varšave je sravnjen sa zemljom kako bi se zastrašili drugi narodi pod nemackom okupacijom.

"Ustanak je trebalo da bude signal svetu da se Varšava bori. Hteli smo da živimo i da budemo slobodni, ali znali smo da slobodu moramo da izborimo. Slobodu mere krstovi na grobovima", kazao je danas predsednik Svetskog saveza vojnika Zemaljske armije Lešek Žukovski.

"Smrt 200.000 Poljaka i naređenje Hitlera da se Varšava sravni sa zemljom bili su stravična kazna. To nisu predviđali ni naši komandanti ni vlada u emigraciji u Londonu", kazao je Žukovski.

Obeležavanje 70. godišnjice Varšavskog ustanka, koji su Poljaci u vreme komunističke Poljske, satelita Sovjetskog Saveza, obeležavali privatno i krišom, počelo je u Berlinu.

Tada su predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i Nemačke Joahim Gauk ove sedmice otvorili veliku izložbu posvećenu Varšavskom ustanku.

Glavna komemoracija odigrava se danas a poljski državni vrh zajedno sa 1.2000 vojnika - veterana ustanka, položio je vence na spomenik Glorija viktis na varšavskom groblju Povonzki. Tu su se u velikom broju okupili i Varšavljani, često čitave porodice sa decom.

Manje komemorativne svečanosti na raznim simboličnim značajnim mestima Varšavskog ustanka održavane su danas u gradu počev od svečane smene straže ispred Spomenika neznanom junaku u centru Varšave.

"To što se desilo, taj dramatični napor pre 70 godina na neki način je ipak urodio plodom na putu ka današnjoj slobodi. Ako ništa drugo, zato što su Staljin i komunistički svet gledali na Poljake i na Poljsku kao na zemlju u koju je bolje da ne ulaze sa svojim armijama.

Zato što se nikad ne zna kako će se ponašati, kada su Poljaci bili u stanju da idu na nemački tenk sa flašom benzina", kazao je poljskom radiju predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Godišnjicu izbijanja Varšavskog ustanka obeležavaju Poljaci širom zemlje, a u 17 časova zamro je i život na najvećem poljskom festivalu na otvorenom Stanica Vudstok u Kostšinu nad Odrom i umesto glasne muzike na nekoliko scena emitovan je spot "70 sekundi tišine".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.