Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2016, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Vučić - reformator ili moćnik

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je svojom reformskom politikom i zalaganjem za mir u regionu pridobio poverenje evropskih lidera, ali mnogi kritičari zbog njegove nacionalističke prošlosti i dalje sumnjaju u njegove ciljeve, piše danas američki portal Politiko

"U zavisnosti od toga koga pitate, Aleksandar Vučić je ili poslednja nada Srbije da postane moderna evropska demokratija ili moćnik na čekanju čije autokratske tendencije prete da destabilizuju Balkan", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Politiko u tekstu pod naslovom "Najnoviji mogući spasitelj Srbije je modernizator, moćnik - ili oboje".

"Voleli ga ili ga mrzeli, teško je poreći da je 46-godišnji Vučić postao ključni politički akter u regionu. Držeći kontrolu nad regonalnim tenzijama od Kosova do Bosne, Vučić je uspeo da osvoji poverenje ključnih lidera u SAD i Evropi", ocenjuje Politiko.

Navodeći da se očekuje da će Vučićeva Srpska napredna stranka pobediti na izborima ovog meseca i da će, prema istraživanjima, možda osvojiti i većinu poslaničkih mesta, Politiko piše da je glavno pitanje koje se postavlja, i za Balkan i za Evropu, šta on planira da uradi s tom moći.

"Uprkos svojoj dominantnoj poziciji, Vučić je raspisao prevremene izbore kako bi dobio nov četvorogodišnji mandat. Pre više meseci, angažovao je drugog političkog odmetnika - bivšeg britanskog premijera Tonija Blera - da ga savetuje. Vučićev cilj je da obezbedi još jedan ceo mandat pre nego što primeni zatvaranje radnih mesta i fiskalne mere neophodne da se obnovi srpska ekonomija. Nada se da će Srbija biti spremna da se pridruži EU do isteka novog mandata njegove vlade 2020. godine ", ocenjuje Politiko.

Nekada ultranacionalista, podseća Politiko, koji je igrao šah s Ratkom Mladićem i bio ministar za vreme Slobodana Miloševića, Vučić se danas "predstavlja kao reformator posvećen vođenju svoje zemlje u EU", a Evropa, "umorna od nemira koji su potresali region veći deo prethodne dve decenije, želi da mu veruje".

"Ne samo da je ostao dosledan reformskom kursu Srbije, nego je pomogao i u održavanju mira na Balkanu. Na Kosovu, dokazao je da je spremniji na kompromis nego što su bili liberali na vlasti pre njega", piše američki portal.

Zvaničnici EU, piše Politiko, uprkos Vučićevim nedostacima, ne vide drugu alternativu.

"Obraćajući se i nacionalistima i reformski orijentisanim biračima koji su za EU, Vučić je u jedinstvenoj poziciji da pokrene zemlju napred, tvrde (evropski zvaničnici)", navodi Politiko i dodaje da im Vučič do sada nije dao mnogo razloga da sumnjaju u njegovu iskrenost.

"Ako ništa drugo, Vučić i njegova partija su doneli Srbiji privid stabilnosti", piše Politiko i dodaje da njegovi kritičari tvrde da je ta stabilnost nastala na račun demokratskih vrednosti, posebno slobode štampe, podsećajući na ocene Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i grupe Fridom haus.

Politiko dodaje da se u Briselu umanjuje značaj tih kritika, jer se, imajući u vidu dešavanja u regionu, "Srbija čini relativnim morem tišine".

Osvrnuvši se na ekonomske rezultate prethodnih godina, umeren, ali iznad očekivanja privredni rast, privlačenje stranih investitora, Politiko piše da je, imajući to u vidu, "možda teško razumeti zašto kritičari i u Srbiji i u susednim zemljama ne veruju Vučićevim motivima".

"Odgovor leži u njegovoj prošlosti kao ekstremiste", dodaje Politiko, podsećajući da je Vučić bio član Srpske radikalne stranke koja se zalagala za "Veliku Srbiju" i da je kao ministar informisanja 1998. kažnjavao novinare i izdavače, čak i zabranio neke strane medije.

Politiko dodaje da je Vučić, iako se "nikada nije u potpunosti odrekao svoje nacionalističke ideologije", osudio masakr u Srebrenici i priznao da i Srbija snosi deo odgovornosti za ratove, citirajući ga da se "ne stidi svoje prošlosti, ali priznaje svoje greške".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.