Politiko: Plenković i koketiranje sa ustaštvom i fašizmom

Izvor: B92, 12.Avg.2016, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Plenković i koketiranje sa ustaštvom i fašizmom

Brisel -- Novi šefu vladajuće HDZ Andrej Plenković treba da se suoči sa ne malim problemima kada je reč o prošlošću, piše „Politiko“.

Reč je, kako navode, o prekidu koketiranja hrvatske desnice s ustaštvom i fašizmnom, što bi trebalo da bude novina na hrvatskoj političkoj sceni.

List smatra da se upravo tu nametnuo Plenković, koji želi novi početak, posebno nakon što pojedini ministri odlazeće vlade nisu dovoljno ili uopšte nisu osudili upotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustaških simbola i korišćenje uzvika koji, kako se navodi, podseća na neka mračna vremena.

Politiko piše da se Plenković nada da je takvim nediplomatskim gafovima došao kraj, ponajviše zato što se nada boljim odnosima sa susedima, pre svega sa Srbijom čiji put prema punopravnom članstvu u EU u potpunosti podržava, uprkos podignutim tenzijama i međusobnim optužbama za narastajući nacionalizam.

Konstatuje se da je Plenković kandidat za premijersko mesto na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima koji će u Hrvatskoj biti održani 11. septembra, te dodaje da on ima samo četiri sedmice da uveri biračko teelo da je on pravi čovek za tu funkciju.

Napominje se, međutim, da Plenković ima i problem s obzirom na to da ga hrvatski birači ne poznaju s obzirom na to da kao i većina evroparlamentaraca u svojoj zemlji on je nepoznat.

Navodi se da je Plenkovićev zadatak da spasi desni centar koji je bio na vlasti u prvoj polovini godine, a potom se našao u haosu unutarkoalicionog prepucavanja.

Politiko piše da je Plenkovićev plan da oponaša kancelarku Angelu Merkel.

Kao još jednu prepreku Plenkoviću, Politiko vidi lidera SDP, bivšeg premijera i političkog veterana Zorana Milanovića koji se, kao i njegova stranaka, uprkos padu ekonomije i porastu nezaposlenosti u njegovom premijerskom mandatu, jako dobro drži u predizbornim anketama.

Ipak, ovaj američki časopis Plenkovića vidi kao "dašak svežine" nakon kratkotrajnog vladanja njegovog prethodnika Tomislava Karamarka.

Navodi se i da o Plenkoviću reči hvale ima deo političkih oponenata, dok njegove pristalice ističu da Hrvatska, ako bi on bude premijer, ne bi ličila na Mađarsku pod Viktorom Orbanom, već na Nemačku pod Merkelovom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.