Politiko: Makron pozvao Evropljane da sebe ne vide kao sledbenike politike SAD

Izvor: Beta, 09.Apr.2023, 22:48

Politiko: Makron pozvao Evropljane da sebe ne vide kao 'sledbenike' politike SAD

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Makron) ohrabrio je Evropljane da ne misle o sebi kao o "sledbenicima" američke politike, posebno u svetlu rastuće napetosti između Kine i Tajvana.Makron se u opširnom intervju za briselski portal Politiko (Politico) danas emitovanom posle njegove ovonedeljne posete Kini, zalažio za nezavisnost od američkih stavova.Predsednik Francuske smatra da Evropa mora da smanji zavisnost od SAD i da izbegne da bude uvučena u moguću konfrontaciju SAD sa Kinom zbog Tajvana.Makron je u avionu po povratku iz trodnevne posete Kini rekao da je njegov razgovor s predsednikom Kine Si Đinpingom trajao šest sati i da mu je preneo koncept "strateške autonomije" za Evropu, u kojoj bi Francuska imala vodeću ulogu. Cilj te autonomije je učiniti Evropsku uniju "trećom supersilom".Za predsednika Francuske, "veliki rizik" za Evropu bi bio "da se nađe uvučena u krize koje nisu njene, što bi je sprečilo da izgradi svoju stratešku autonomiju"."Politiko" piše da su Si Đinping i Komunistička partija Kine "s entuzijazmom podržali Makronov koncept strateške autonomije", i da se kineski zvaničnici na njega stalno pozivaju u odnosima s evropskim zemljama. Partijski lideri i teoretičari u Pekingu uvereni su da je Zapad u padu, da je Kina u usponu i da će slabljenje ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ruska agresija na Ukrajinu potpuno je ugasila Makronov san

Izvor: Danas, 10.Apr.2023, 13:46

Na povratku sa puta u Peking, francuski predsednik Emanuel Makron dao je intervju u avionu u kojem je oživeo svoj stari san o jakoj i nezavisnoj Evropi, piše nezavisni vojni analitičar i autor više stručnih knjiga iz oblasti naoružanja i vojne opreme Mario Galić za Index.hr.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.