Politika umočila ruke u mleko

Izvor: B92, 24.Feb.2013, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politika umočila ruke u mleko"

Novi Sad -- Proizvođači mleka prosuli stotine litara mleka na protestu ispred Vlade Vojvodine. DS: Protest - manipulacija SNS. SNS: Lobisti i DS zbog GMO spinuju aferu.

Oni su kazali da iza protesta ne stoji niko, već da su se okupili neformalno i spontano.

Proizvođači mleka su negodovali zbog izjave pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da svojoj deci ne daje da piju mleko, tvrdeći da je njihovo mleko ispravno i da ga oni daju svojoj deci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Učesnici protesta su, takođe, naveli da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje, kao i da je u mleku uvek bilo aflatoksina, ali da je problem nastao onog trenutka kada je izmenom propisa do tada maksimalno dozvoljeno prisustvo te supstance smanjeno sa 0,5 na 0,05 promila.

Proizvođač mleka iz Šajkaša Stanko Pavlović je rekao da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje.

"Da je Ješić hteo da nam pomogne on bi reagovao još letos i upozorio na pojavu aflatoksina u kukuruzu, međutim, on je ćutao, znao je da će se ovako nešto desiti da bi to iskoristio", rekao je Pavlović i istakao da je ovo strahovit udar na proizvođače mleka, koji će oštetiti stočni fond u Srbiji.

On je kazao i da je zbog ove situacije "dosta stoke poklano i da će biti poklano još više".

Među okupljenim seljacima bilo je i predstavnika mlekara, pa je tako vlasnik mlekare Sirela iz Maglića Slobodan Šijaković kazao da je "politika jako umočila ruke u mleko".

"Sve ovo je učinjeno da bi se na neki način rehabilitovao Dukat, jer je u Hrvatskoj utvrđeno da je mleko tog proizvođača neispravno, pa je onda bilo neophodno proglasiti neispravnim mleko svih proizvođača u Srbiji kako bi se stavili u ravan sa Dukatom", rekao je Šijaković.

Novi rezultati u sredu

Ješić je najavio da će u sredu izneti nove rezultate analize mleka, koja je rađena u Nemačkoj. On je naglasio da su rezultati katastrofalni i da je u pojedinim uzorcima nivo aflatoksina bio čak i četiri puta veći od dozvoljenog.

Pred kraj protestnog skupa pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin pozvao je delegaciju okupljenih poljoprivrednika na razgovor u zgradi Vlade Vojvodine, najavljujući da će tom razgovoru prisustvovati i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. Međutim, poljoprivrednici su odbili taj poziv bez obrazloženja.

Po završetku skupa ispred Vlade Vojvodine stigao je Ješić koji se obratio preostalim prisutnima, ali se većina već bila razišla. Ješić je istakao da je svaki protest seljaka podržao, pa podržava i današnji iako mu nije pozato ko je organizator.

"Pokrajinska vlada je od republičke tražila da iznađe način da natera mlekare da od poljoprivrednika otkupljuju mleko i da plate taj otkup", kazao je Ješić.

On je dodao da je druga mera koju je Vlada Vojvodine predložila da se poljoprivrednim proizvođačima iz robnih rezervi ustupi kukuruz koji prethodno mora biti proveren na sadržaj aflatoksina.

Pored toga, Vlada Vojvodine će sama snositi troškove kontrole stočne hrane kod poljoprivrednih proizvođača, a učestvovaće i u finansiranju kupovine aditiva za poboljšanje kvaliteta stočne hrane, naveo je Ješić.

On je upitao okupljene poljoprivrednike da li bi im bilo bolje da je ćutao pa da se desi situacija kao u Hrvatskoj da mlekare samo odjednom prekinu sa otkupom mleka zbog njegovog lošeg kvaliteta.

U razgovoru sa novinarima, Ješić je ponovio ono što je kazao poljoprivrednicima i naglasio da se oko mleka ne bi podigla tolika prašina "da je ministar Knežević po prijemu informacije o nedozvoljenoj koncentraciji aflatoksina rekao - u redu, primili smo k znanju i idemo da rešimo problem".

"Nikada nisam izjavio da je mleko kancerogeno, već da nije u skladu sa propisima. Ja ga mojoj deci ne dajem da ga piju, ali ja ga pijem", kazao je on.

Ješić je naglasio da je u čitavoj situaciji dobro to što je problem brzo rešiv i da treba raditi na njegovom rešavanju.

Izjava pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića u kojoj je Investicioni fond Salford imenovan kao glavni krivac za celu aferu s alfatoksinom - nova je izmišljotina, saopštila je večeras Denjub fuds grupa . "Salford je jedan od najvećih investitora Srbiji i apsolutno nema razloga za radnje za koje nas gospodin Ješić proziva", navedeno je u saopštenju.

"Uzrok problema su oni isti koji su meni nudili pare, pa su ih očigledno dali nekom drugom i sada je taj drugi uzrok problema", rekao pokrajinski sekretar. Na pitanje ko je konkretno vršio pritiska na njega, Ješić je odgovorio investicioni fond Salford.

Ubro je stigla i reakcija "Danube foods grupe", koja je saopštila da je sve poprimilo formu naučno fantastičnog filma, u kojem onaj ko stvara aferu, zbog svojih političkih motiva, imenuje kao jedinog krivca najvećeg proizvođača koji zbog ove afere pati, zajedno sa potrošačima i farmerima.

U saopštenju se navodi i da je jasno da Investicioni fond Salford, kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, apsolutno nema razloga za radnje za koje ih Ješić proziva.

Sekretar za privredu AP Vojvodine Miroslav Vasin je rekao da je "na sceni zamena teza" i da se optužuje onaj ko je ukazao na problem, a ne radi se na rešavanju uzroka problema.

"Ne može nikako biti odgovoran onaj ko brine o zdravlju ljudi i upozorava da je ono ugroženo", ukazao je Vasin, dodajući da bi trebalo da bude odgovoran onaj ko pokušava da sakrije informacije o opasnosti po zdravlje građana.

Organizacija koja se predstavila kao Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine pozvala je u subotu građane na današnji protest, a od toga se ogradila Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, koja je navodne organizatore protesta, nazvala "fantomskom" organizacijom.

Neki od prisutnih građana kazali su Tanjugu da su na protest došli na poziv lokalnih odbora SNS, dok su drugi za B92 negirali da su članovi bilo koje stranke.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine tokom protesta bila su parkirana i četiri traktora, a skup je obezbeđivala policija.

DS: Protest "čista manipulacija" SNS

Pokrajinski odbor DS saopštio je da je današnji protest "nepostojeće asocijacije" proizvođača mleka ispred zgrade Vlade Vojvodine "čista politička manipulacija u režiji SNS i zloupotreba koja neće zaštititi građane i proizvođače".

"Vlada Srbije pokušava da zataška kvalitet mleka političkim manipulacijama", navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora DS i dodaje da je iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine demantovano da su oni organizovali današnji protest.

To je još jedan dokaz da "SNS pokušava da zataška aferu političkim napadima i ilustruje koliko je republička vlada nemoćna da vodi državu i zaštiti građane”, ističe vojvođanski odbor demokrata i dodaje da "Vlada Srbije panično traži krivca", dok se sve druge vlade u regionu bore sa problemom i trude se da zaštite proizvođače mleka i stočne hrane.

Ističući da je kriza sa mlekom teško pogodila građane naše zemlje kao i kredibilitet institucija i pojedinaca u lancu proizvodnje, kontrole i trgovine tom životnom namirnicom, Pokrajinski odbor DS napominje da je Vlada Vojvodine iznela podatke o kvalitetu mleka, a potom ponudila konkretna rešenja koja bi brzo otklonila posledice i zaštitila građane i proizvođače.

"Za to vreme republička vlada zataškava rezultate, pa nakon tvrdnje da je mleko ispravno, povukla većinu sa tržišta", a nova informacija ministra poljoprivrede (Gorana) Kneževića je da je mleko ispravno a da će naredne nedelje "biti potpuno ispravno", navodi se u saopštenju.

"Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nas je obavestila da sami odlučimo da li da konzumiramo mleko ili ne, čime je zvanično obelodanila da je Vlada potpuno nesposobna da vodi institucije u interesu građana”, smatraju demokrate.

DS, kako se dodaje u saopštenju, neće dozvoliti da se ovom temom manipuliše niti da se stiču jeftini politički poeni u jeku kampanje za izbor poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

SNS: Podrška proizvođačima mleka

Gradski odbor SNS u Novom Sadu podržao je proizvođače mleka, tvrdeći da su aferu veštački izazvali lobisti koji zagovaraju genetski modifikovane proizvode preko DS-a i pokrajinske administracije.

Novosadski naprednjaci u saopštenju navode da su lobisti koji zagovaraju GMO proizvode preko Demokratske stranke i pokrajinske administracije pokušali da veštački izazvanom aferom, na mala vrata uđu u Vojvodinu i, kako se kaže, seljaku zadaju udarac od koga se nikada ne bi oporavio.

"Koristeći prljave trikove kada sa fingiranim istraživanjima stranih laboratorija plaše narod i stvaraju nezapamćene probleme proizvođačima mleka, pokrajinski vlastodršci samo ponovo dokazuju da su im preči lični interesi od interesa građana, jer će saradnja sa GMO lobijem samo njima koristiti", saopštili su oni.

Podržavajući proizvođače mleka koji su želeli da ukažu na plansko i kontinuirano uništavanje srpskog seljaka, novosadski SNS ocenjuje da "poruke koje šalju 'vladari' iz Banovine, kao i njihovi nalogodavci iz partijskih prostorija DS-a, nedvosmisleno svedoče o tome ko je kriv za to što seljak u Vojvodini ne može da živi od svog rada".

Ta stranka smatra i da se spinovanjem pokušava svaliti krivica na SNS u trenutku kada je ona jedina stala uz srpskog seljaka.

SNS je postavila pitanja pokrajinskoj administraciji ko će snositi odgovornost za veštačko izazivanje afere sa mlekom, ko će proizvođačima nadoknaditi štetu od opadanja prodaje i ko će građanima objasniti zbog čega su im lični interesi preči od dobrobiti celog društva.

"Dok ne dobijemo odgovor na ova pitanja apelujemo na Vladu Srbije da za sve što prouzrokuje propadanje srpskog seljaka i poljoprivrede nađe hitno rešenje, a da maksimalno pomogne nadležnim institucijama u pronalaženju i procesuiranju krivca za trenutnu situaciju u poljoprivredi", navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNS Novi Sad.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mlekari u znak protesta prosuli mleko ispred Vlade Vojvodine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Feb.2013

Proizvođači mleka prosuli su danas ispred Vlade Vojvodine, u znak protesta, više stotina litara mleka, označivši pokrajinsku vladu kao glavnog krivca za aferu. Na protestu se okupilo više stotina ljudi. Oni su kazali da iza protesta ne stoji niko, već da su se okupili neformalno i spontano. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.