Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2020, 19:57

Politika i milioni

Milioni konvertibilnih maraka čekaju na dokapitalizaciju u Federaciji BiH, a razlog je nepostojanje kvoruma u Komisiji za vrijednosne papire.

Ova komisija nema kvorum već tri godine, koliko i traje konkurs za popunu pet mjesta, koliko treba da bude članova u njoj. Od pet članova, do sada su imenovana samo njih dvojica, jedan Hrvat i jedan Bošnjak.

I dok u Federaciji BiH partneri ne mogu da se dogovore, obaveze se gomilaju, a preko 150 odluka čeka na realizaciju. Zanimljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je i činjenica da direktori dvije elektroprivrede u Federaciji BiH nisu upisani u registar vrijednosnih papira, tako da njihove odluke, posebno kada su u pitanju investicije, nisu zakonite i ne mogu biti ni donesene.

SDA i njeni partneri u bošnjačkom bloku, čini se, žele da imenuju trećeg koji će biti Bošnjak i da preostala dva budu na čekanju, a u međuvremenu bi Komisija mogla donositi odluke i imala bi kvorum sa tri člana.

Iz opozicije optužuju SDA da želi imenovati Amira Ibrovića, koji je iz DF-a, za trećeg člana, kako bi imala kontrolu te da konkurs zbog toga traje od 2017. godine. Opozicija, takođe, tvrdi da Ibrović niti je kompetentan, niti ispunjava nacionalnu kvotu, jer bi treći član trebalo da bude Srbin. I dok stranke na vlasti ne mogu da se dogovore o imenovanju članova Komisije, 56 miliona čeka za dokapitalizaciju tri banke.

Ovo nije prvi problem sa Komisijom za vrijednosne papire, jer i prije ovoga Parlament FBiH mora donijeti autentično tumačenje ovog zakona kojim je retroaktivno izmijenio ono što je bilo sporno, a to je podržao i OHR.

Sad su opet u problemu, a kako će se doći do dogovora, i dalje je nepoznato, jer ovaj parlament još nije imenovao ni novi sastav Vlade FBiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.