Izvor: B92, 31.Avg.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politika": Povećan broj otmica

Beograd -- U poslednjih nekoliko meseci u Srbiji je povećan broj otmica i iznuda, a meta su uglavnom deca imućnih porodica, piše "Politika".

Inspektorima policije su u većini ovih slučajeva "vezane ruke", jer roditelji iz straha ne žele da prijave otmicu i da sarađuju sa policijom, piše list. "Često nam sa raznih strana stižu informacije o otetoj deci i ucenama kojima su izloženi njihovi roditelji. Međutim, oni iz straha i pretnji od strane otmičara odbijaju da sarađuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa nama", kaže izvor "Politike" u policiji.

"Roditelji jednostavno ne žele da podnesu prijavu, bez koje mi ne možemo da radimo. Često se otmicama samo preti, a žrtve nam se obično obraćaju kada više nemaju izlaza i kada su im otmičari već naplatili traženu sumu”, navodi sagovornik lista.

Upravo zbog toga se, kako kažu u policiji, dešava da roditelji decu šalju u školu pod pratnjom telohranitelja, koji ih odvoze i posle časova vraćaju kući.

U policiji napominju da otmičari vrlo precizno i dugo planiraju kidnapovanje.

"Kidnaperi se prvo do najsitnijih detalja raspitaju koliko novca ima oštećeni, kako mu se zovu deca, koliko imaju godina, u koju školu idu, čime se dodatno bave van škole. Pored toga zanimaju ih i detalji o supruzi i njegovim roditeljima. Oni vrlo dobro znaju kako da uplaše i čime da ucene određenu osobu”, ocenjuju u policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.