Politika: Polovina ambasadora Srbije čeka zamenu

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika: Polovina ambasadora Srbije čeka zamenu

Beograd -- Oko 30 ambasadora Srbije trebalo bi da bude zamenjeno u nekoliko narednih meseci, piše list Politika u izdanju od petka.

Kako se navodi, reč je o ambasadorima u ukupno 69 ambasada i sedam diplomatskih misija u EU, NATO, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i UN u Njujorku i Ženevi.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova za sada je devet upražnjenih ambasadorskih mesta na kojima su otpravnici poslova, a reč je o ambasadama Srbije u velikoj Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zambiji, Iraku, Italiji, Libiji, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Siriji.

U Ministarstvu spoljnih poslova za taj list rekli su da imena novoimenovanih ambasadora ne iznose u javnost sve do donošenja ukaza predsednika Srbije, a u skladu sa diplomatskim običajima i iz bezbednosnih razloga.

Prema izvorima Politike iz diplomatskih krugova trebalo bi da budu zamenjeni ambasadori koji su dugo na svojim mestima i koji su u penziji, kao i da bi diplomate Srbije u susednim državama trebalo da budu zamenjene u naredih godinu dana, jer im je istekao ili im uskoro ističe četvorogodišnji mandat, s obzirom da su imenovani 2013. godine.

Taj izvor rekao je da se traže ambasadori za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Makedoniju, Slovačku, Albaniju, Tursku, Austriju, Ukrajinu, Rusiju i misije u UN u Njujorku i Ženevi.

Prošlog meseca sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Velikoj Britaniji opozvan je Ognjen Pribićević, a pre nekoliko dana iz Danske je opozvana Dragana Ivanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Polovina ambasadora Srbije čeka zamenu

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2017, 09:17

Oko 30 ambasadora Srbije trebalo bi da bude zamenjeno u nekoliko narednih meseci, piše Politika...Kako se navodi, reč je o ambasadorima u ukupno 69 ambasada i sedam diplomatskih misija u EU, NATO, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i UN u Njujorku i Ženevi. Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.