Političko opasuljivanje

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političko opasuljivanje

Uz pomoravske majstore u spremanju čorbastog pasulja učestvovali Šveđani, Francuzi i Austrijanci, ali i predstavnici političkih partija



Jagodina – Na Bagrdansko-vojštanskom jezeru, udaljenom petnaestak kilometara od Jagodine, u nedelju je organizovano nadmetanje u kuvanju čorbastog pasulja, čime je uspešno nastavljena višegodišnja turističko-zabavna manifestacija koju je inicirao Klub sportskih ribolovaca "Srpsko more", kako ovo jezero popularno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zovu Jagodinci.
Već od ranih prepodnevnih sati, pod kotliće i vojničke kazane, vatru je podložilo tridesetak ekipa iz Jagodine, Svilajnca, Lapova, Batočine, Ćuprije, Vojske, Miloševa, Bagrdana i drugih okolnih naselja, a svaka ekipa je od konkurenata diskretno krila svoju recepturu u pripremanju ovog specijaliteta stare srpske kuhinje.

Ni ovo takmičenje nije moglo da prođe bez "političke kuhinje", jer su svoje predstavnike imali opštinski odbori DSS, SPO, SDPO, a dobra atmosfera bila je i unutar ekipe "Domaćinski" – SSJ. Sve njih a i ostale učesnike, praćen muzikom, obišao je i, uvek dobro u ovakvim prilikama raspoložen, predsednik svilajnačke opštine Dobrivoje Budimirović Bidža.

Ovogodišnja manifestacija mogla bi se nazvati i internacionalnom, jer su na njoj učestvovali i Šveđani, Francuzi i Austrijanci. Naime, svoje kotliće postavili su i pomoravski gastarbajteri koji su radeći u ovim zemljama u njima stekli državljanstvo i penziju. Tako se Živko Miljković, koji živi u južnoj Švedskoj, opasuljivao sa svojim pariskim kumom Radojem Ristićem, a Gordana Minić, rodom iz Ćuprije, koja je za ovu priliku doputovala iz Beča, sa svojim bratom Gradom.

Da bi se prekratilo vreme u višečasovnom krčkanju ovog specijaliteta, a po lepom i toplom danu, više učesnika je zaplivalo jezerom, dok su drugi isprobavali ribolovačku sreću. Među gostima, primetan je bio i jedan ugledni ćuprijski advokat, da bi, eventualno, mogao da pruži svoje usluge ako bude primedbi na odluke žirija, kome je predsedavao Nenad Mikić, osvedočeni majstor pasuljskih kotlića.

Srećom, za advokata nije bilo posla, ali za žiri koji je ocenjivao ukus, boju, gustinu, ljutinu i svekoliki šmek uzoraka, posla je i te kako bilo. Na kraju je ipak odlučeno da je najukusniji čorbast pasulj pripremila ekipa jagodinskog kafea "Građanski", drugoplasirani je bio kotlić lokalnog odbora DSS, a treće mesto osvojila je ekipa restorana "Romansa" iz Jagodine.

R. Milanović

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.