Političko nasilje neizdrživo: Građanski rat je sledeći korak?

Izvor: B92, 30.Avg.2022, 18:27

Političko nasilje neizdrživo: Građanski rat je sledeći korak?

Više od dve petine Amerikanaca veruje da je građanski rat bar donekle verovatan u narednih 10 godina, piše Gardijan.

Prema novom istraživanju IouGov-a i Ekonomista – taj broj je znatno veći među biračima koji se izjašnjavaju kao"tvrdolinijski republikanci".

A političari ništa ne pomažu. Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem je u nedelju uveče predvideo "nemire na ulicama" ako Tramp bude optužen za skrivanje poverljivih dokumenata koje je FBI pronašao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Trampovoj kući ovog meseca. Odmah su usledile kritike. U ponedeljak je Meri Mekord, bivša zamenica državnog tužioca, rekla za CNN da je „neverovatno neodgovorno da izabrani zvaničnik uputi prikrivene pretnje nasiljem, jer policija i Ministarstvo pravde samo rade svoj posao“.

Devet smrtnih slučajeva, uključujući samoubistva među policajcima, povezano je sa napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine, a strah od političkog nasilja od tada je povećan. Većina stručnjaka, međutim, veruje da je malo verovatan oružani sukob punog razmera, poput američkog građanskog rata 1861-65.

"Zemlje sa demokratijama i jakim vladama poput Amerike ne upadaju u građanski rat. Ali ako naše institucije oslabe, priča bi mogla da bude drugačija", rekla je ovog meseca Rejčel Klajnfeld, ekspert za građanske sukobe u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

U anketi koju su sproveli IouGov i Ekonomist, 65% svih ispitanika veruje da je političko nasilje poraslo od početka 2021. Nešto manje, 62%, veruje da će se političko nasilje povećati u narednih nekoliko godina. Učesnicima je takođe postavljeno pitanje: "Gledajući 10 godina u budućnost, koliko je verovatno da će u ovoj zemlji doći do građanskog rata?"

Čak 43% građana SAD reklo je da je građanski rat donekle verovatan. Među demokratama i nezavisnim biračima, tako misli oko 40 odsto ispitanika. Ali među tvrdolinijaškim republikancima, čak 54% reklo je da je građanski rat moguć u narednih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.