Politički procesi protiv arhiepiskopa Jovana

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politički procesi protiv arhiepiskopa Jovana"

Patrijarh srpski Irinej optužio je poglavara kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve Stefana i makedonske vlasti da montiranim procesima i političkim procesima drže u zatvoru predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji arhiepiskopa ohridskog Jovana.

U pismu objavljenom na sajtu SPC navodi se da poglavar SPC reaguje na pismo arhiepiskopa Stefana u kom je on optužio vladiku Jovana za brojne finansijske malverzacije u Makedoniji zbog kojih je oosuđen na više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvorskih kazni, prenosi Beta.

Makedonska arhiepiskopija odbila je da primi kurira iz Beograda koji je trebalo da preda odluku Sinoda SPC o pokretanju crkveno-sudskog postupka protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, piše skopski "Dnevnik". 

Patrijarh Irinej je u pismu naveo da su te optužbe lažne i podrobno pisao o svakom slučaju, odbacujući krivicu arhiepiskopa Jovana.

Prema njegovim rečima, optužbe su pokrenute tek nakon što je vladika Jovan napustio kanonski nepriznatu MPC i stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC u junu 2002. godine.

Patrijarh Irinej je dodao da poglavar MPC svojim pismom, koje je nazvao "klevetničkom kampanjom", ne ostavlja mnogo prostora da se poveruje da je vladika Jovan osuđen zbog pravih krivičnih dela, a ne zbog "osvete" makedonske crkve i vlasti "čoveku koji se žrtvuje kako za

jedinstvo crkve tako i za dobrobit svog naroda".

"Umesto da se zastidite što sudovi u Republici Makedoniji donose političke presude i to na Vašu inicijativu, Vi još šaljete pisma ne samo nama već i arhijerejima drugih pomesnih crkava da biste opravdali zločine", navodi se u pismu.

Patrijarh Irinej je naveo da arhiepiskop Stefan postaje usamljen u želji da se vladika Jovan i dalje drži u zatvoru i da su u makedonskoj crkvi sve glasniji stavovi da se sa tim mora prestati.

Poglavar SPC je podsetio da je njegova crkva pokrenula crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana i izrazio nadu da će promeniti svoj "neprihvatljivi" stav prema kanonskom statusu Makedonske crkve.

Dve crkve vode višedecenijski spor u vezi sa statusom MPC koja ja bez odobrenja SPC proglasila autokefalnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.