Izvor: Danas, 01.Okt.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički ili ekonomski razlozi?

Beograd - Profesor Marko Milosavljević sa Odseka za novinarstvo na Univerzitetu u Ljubljani povodom situacije oko ukidanja odnosno premeštanja Utiska nedelje sa TV B92 na Info kanal iste kuće ističe za Danas da je teško definitivno konstatovati da li se konkretno radi o čisto ekonomskim razlozima ili i političkim.

- Ekonomski razlozi su čest razlog za otkazivanje emisija na komercijalnim televizijama. No, na drugoj strani, ekonomski razlozi su kod nekih vlasnika samo izgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iza kojeg stoji druga kalkulacija. Ponekad se radi o političkim paktovima ili prijateljstvima, zbog kojih poneki vlasnici ukidaju ili menjaju čak i uspešne emisije ili sadržaje, radi svojih ličnih prijateljstava ili savezništava“, navodi Milosavljević.

Drugi mogući razlog, prema njegovim rečima, za ukidanje ili cenzurisanje sadržaja, premeštanje u manje eminentne termine ili kanale su ekonomski motivi vlasnika, koji često imaju i druge kompanije i druge interese.

U svakom slučaju potrebno bi bilo videti rezultate Utiska nedelje, njene rejtinge i trend tih rejtinga, pa i uspešnost kod oglašivača - koji su nažalost još jedan značajan aspekt ekonomskog diktata ili regulacije medija - kako bi mogli dobiti dobru sliku razloga promena i prebacivanja emisije“, ocenjuje naš sagovornik iz Slovenije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.