Politička kriza u Belgiji

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička kriza u Belgiji

Eli di Rup, političar koje je rukovodio pregovorima za formiranje nove Vlade Belgije, podneo je ostavku. Zemlja je već tri meseca bez Vlade, nakon parlamentarnih izbora na kojima je najviše glasova osvojila separatistička partija flamanskog dela zemlje.

Politička kriza u Belgiji se nastavlja. Kralj Albert prihvatio je ostavku Elija Di Rupa.

Političar Di Rup rukovodio je pregovorima za formiranje nove Vlade Belgije i zatražio od predsednika oba doma parlamenta da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posreduju za obnovu pregovora.

Ostavka Di Rupa, lidera belgijskih socijalista, iz frankofonskog govornog područja, uvodi Belgiju u političku krizu, nepuna tri meseca posle parlamentarnih izbora, na kojima je najviše glasova osvojila separatistička partija flamanskog dela zemlje.

Belgija nije uspela da formira Vladu ni tri meseca nakon izbora.

Di Rupo je pokušavao da uravnoteži zahteve Flamanaca za veću samostalnost svog regiona Flandrije sa interesima frankofonskih Belgijanaca, koji strahuju da bi taj proces osamostaljivanja doveo na kraju do raspada zemlje.

 "Ne želim da otkrivam sve detalje diskusija koje smo vodili za pregovaračkim stolom, ali smo odlučili da ako ne možemo da se složimo oko svega, onda nije moguće da imamo nikakav dogovor", izjavio je Di Rup.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.