Politici umanjena odšteta za Trifunovića

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politici" umanjena odšteta za Trifunovića

General Vlado Trifunović dobiće 500.000 dinara odštete od "Politike", umesto ranije dosuđenih dva miliona, presudio Apelacioni sud. List plaća odštetu zbog povrede časti i ugleda generala JNA tokom devedesetih.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu prema kojoj će Kompanija "Politika" platiti generalu Vladi Trifunoviću odštetu od 500.000 dinara, umesto ranije dosuđenih dva miliona, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prvi opštinski sud u Beogradu je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 25. marta 2009. godine doneo je presudu, prema kojoj je "Politika" zbog neistina u člancima koji su objavljeni u tom dnevnom listu u periodu od 1991. do 1995. godine zbog povrede časti i ugleda, obavezana da Trifunoviću isplati dva miliona dinara zajedno sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Apelacioni sud je tu presudu preinačio i prema odluci drugostepenog suda, "Politika" je dužna da o svom trošku objavi presudu u tom listu.

Sud navodi da je doneo odluku zbog posledica koje Trifunović trpi usled objavljivanja tih tekstova kao i zbog činjenice da je objavljivanje neistinitih informacija ponavljano u više navrata u periodu od 1991. do 1995. godine.

"Prilikom odlučivanja o visini štete, Apelacioni sud je vodio računa i o tome da dosuđena naknada ne predstavlja nedopušteno ograničenje slobode masmedija, jer bi dosuđivanje većeg iznosa predstavljalo ograničenje slobode medija", navodi se u obrazloženju.

Penzionisanom generalu Jugoslovenske narodne armije, Vladi Trufunoviću, biće isplaćena odšteta od 6,2 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u zatvoru, u kom je bio 547 dana.

Trifunović je bio zbog ratnih zločina optužen i u Srbiji i Hrvatskoj. U Srbiji je bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog predaje kasarne u Varaždinu, ali je presuda ukinuta, a postupak protiv njega obustavljen.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Protiv njega je podignuta optužnica u Sloveniji zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.