Političari ukinuli tendere za elektrane

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari ukinuli tendere za elektrane

Direktni pregovori sa stranim političarima i firmama postali su poslednjih meseci glavni način zaključivanja poslova u energetici vrednih milijarde evra. Raznim sporazumima dogovoreno je da se podignu elektrane sa nemačkim gigantom RWE i italijanskom firmom Seći energija, da slovačka preduzeća grade skladište gasa i gasovod, da Kinezi ulože u novi blok u Kostolcu...

I tu nije kraj, pregovara se i sa slovačko-češkom firmom o korišćenju uglja i gradnji elektrane u Štavlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sa Rusima o gasnim elektranama.

Nadležni u Ministarstvu energetike i kabinet predsednika Srbije ne znaju da objasne ko je uveo novu strategiju u energetici. Direktne dogovore dve strane ne bi trebalo isključiti, ali oni ne bi smeli da postanu praksa, kao što je to slučaj sa srpskom energetikom.

Najvredniji je memorandum o saradnji Elektroprivrede Srbije i nemačke kompanije RWE za gradnju reverzibilne HE „Đerdap 3", više hidroelektrana iz projekta „Gornja Drina" i energetsko-privredno iskorišćenje Velike Morave. Memorandum je potpisan prilikom posete predsednika Borisa Tadića Nemačkoj. Reč je o ulaganju pet milijardi evra.

Dragomir Marković, direktor EPS-a, nije odgovorio zašto partner za navedene projekte nije izabran na tenderu. Ovo državno preduzeće potpisalo je juna i protokol o saradnji sa italijanskom firmom „Seći energija" i o gradnji devet HE na Ibru. Protokol je proširen potpisivanjem međudržavnog ugovora između Srbije i Italije. Dokument koji je potpisao Petar Škundrić, ministar energetike, predviđa gradnju hidrocentrala na Ibru, Savi i Drini, snage oko 590 megavata, vetroparkova, snage oko 500 megavata, malih hidroelektrana i drugih izvora obnovljive energije.

Ministar je naveo da će Srbija imati brojne prednosti od dogovora s Italijanima, između ostalog, kada koncesija istekne dobićemo gotove hidroelektrane, u šta ne treba sumnjati, ali ko može da garantuje da neki drugi partner ne bi dao bolje uslove. Istina, Škundrić je i priznao da je drugi motiv za izbor Italijana bio politički, kako bi se ojačale veze s prijateljski naklonjenim državama.

Dragan Jovanović, direktor Termoelektrana i kopova Kostolac, dela EPS-a, potpisao je sa kineskom firmom krajem novembra Protokol za projekat TE „Kostolac B". Reč je o investicijama od 800 miliona dolara u modernizaciju TE „Kostolac B" i izgradnji novog bloka B3. Spominje se da bi Kinezi dali kredit u toj vrednosti, ali ne zna se pod kojim uslovima.

Prilikom posete slovačkog predsednika Srbiji u prisustvu predsednika Tadića resorni ministri potpisali su i protokol o saradnji u energetici. Sporazum predviđa saradnju između srpskih i slovačkih kompanija u izgradnji gasovoda u Srbiji. Škundrić je izjavio da će već naredne godine srpske i slovačke kompanije započeti gradnju podzemnog skladišta gasa kapaciteta 500 miliona kubika i 100 kilometara magistralne gasovodne mreže. Ministar je najavio i da se pregovara sa slovačko-češkom firmom o korišćenju uglja u Štavlju i gradnji TE od 300 megavata, a Srbijagas da se sa „Gaspromom" dogovara gradnja gasnih elektrana.

Pitanja za nadležne

- Zašto se za izbor partnera u projektima u energetici ne primenjuje tender?

- Da li političari koji su zaključivali ove dogovore mogu da garantuju da je Srbija dobila najbolje ponude stranih kompanija?

- Ko će odgovarati ako u tim poslovima nešto krene naopako?

Koncesija loše rešenje

- Ne vidim zašto bi se politika mešala u ekonomiju na ovaj način osim da profitira kod birača. Izbegavanje tendera i loši uslovi sklopljenih poslova posledica su nereformisane javne uprave kako javnih preduzeća, tako i administracije, Vlade, koja se ne ponaša kao uprava, već kao vlast. Prava uprava radi u ime i za interes građana, a vlast radi samo za svoj politički interes – kaže Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije. On navodi da je kršenje zakona davanje koncesije bez tendera. Uz to koncesije su se pokazale lošim, dodaje on, jer investitor nema obavezu da posle 30 godina ostavi opremu koja nešto vredi – što više zaraditi sa što manje ulaganje je njegov glavni cilj.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pogodba umesto tendera za elektrane

Izvor: B92, 27.Dec.2009

Beograd -- Direktni pregovori sa stranim političarima i firmama postali su poslednjih meseci glavni način zaključivanja poslova u energetici vrednih milijarde evra...Raznim sporazumima dogovoreno je da se podignu elektrane sa nemačkim gigantom RWE i italijanskom firmom Seći energija, da slovačka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.