Izvor: Medijski istraživački centar, 26.Jul.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari o medijima

Većina niških političara „beži“ od ocenjivanja slobode medija u Nišu i Srbiji, ali apsolutna većina „priznaje“ da politički lideri utiču na rad medija, piše beogradski Danas.
Najvišu ocenu iz objektivnosti među pisanim medijima dobio je dnevni list Danas, a mišljenja o objektivnosti niških televizija prilično su podeljena, rezultati su najnovijeg istraživanja agencije „Lubris extra“, sa sedištem u Nišu, u kojoj rad političara nisu pratili i ocenjivali mediji, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << se prvi put dogodilo obrnuto.
- Istraživanje je sprovedeno je od 15. do 22. jula ove godine. U njemu su učestvovala 24 političara iz Niša, iz redova i vlasti i opozicije, koji su ocenjivali „slobodu, rad i profesionalizam medija u protekloj skupštinskoj godini“. Političari su odgovarali na bazi kvalitativne ankete, u formi usmenih i telefonskih intervjua i elektronski. Nismo i nećemo saopštiti imena političara, njihove odgovore i druge detalje jer je većina ispitanika zahtevala tajnost - kaže za Danas Zdravko Stojnić iz agencije „Lubris extra“
Čak 70 odsto političara koji su učestvovali u anketi na pitanje kako ocenjujete slobodu medija u Srbiji i Nišu, odgovorilo je „nemam komentar“, dok se 30 odsto opredelilo za odgovor „loše“. Za odgovor „dobro“ nije se opredelio nijedan ispitanik. Mnogo govorljiviji bili su pri odgovoru na pitanje koliko političke stranke i njihovi lideri utiču na medije, jer čak 96 odsto ispitanika kaže da „mnogo utiču“, dok samo četiri odsto „nema komentar“. Na pitanje koliko aktuelna uredništva niških medija zavise od volje političkih lidera, čak 83 odsto smatra da „mnogo zavise“, 17 odsto „nema komentar“, a za odgovor „malo zavise“ nije se opredelio nijedan ispitanik.
- Na pitanje koji dnevni list najobjektivnije piše o političkoj sceni grada Niša, za Danas se opredelilo 33 odsto ispitanika, dok je jedini niški dnevni list Narodne novine dobio 29 odsto, Blic - 17 odsto, Pres - 13 odsto, a Politika - četiri odsto „podrške“ ispitanika. Četiri odsto ispitanih izabralo je odgovor „nemam komentar“. Ispitani političari smatraju da među niškim televizijama „najobjektivnije izveštava o političkoj sceni grada Niša „Televizija pet“ (29 odsto), zatim televizije „Zona“ i „Belami“ (25 odsto) i Niška televizija (17 odsto), dok četiri odsto „nema komentar“. Na pitanje kako kao učesnici u gradskom parlamentu ocenjujete rad i objektivnost NTV kao jedinog gradskog javnog servisa, 45 odsto ispitanih odgovorilo je „nedovoljno dobro“, 17 odsto „loše“, a samo 21 odsto „dobro“. Među ispitanicima 17 odsto se opredelilo da u vezi s profesionalizmom NTV „nema komentar“ - kaže Stojnić.
Istraživanje profesionalnog „rejtinga“ medija među političarima u Nišu značajno je ne samo zato što je prvo takve vrste, već pre svega zbog toga što je pokazalo da političari smatraju da su mediji visoko politički zavisni, kao i da nisu vosokoprofesionalni. Ono, međutim, nije „objasnilo“ razloge za takvo mišljenje - politički pritisak („uticaj“) na medije koji su ispitanici „priznali“, prilično loš zakon o informisanju, izuzetno loš ekonomski položaj medijskih radnika ili medijska, uređivačka i novinarska nestručnost, neprofesionalizam i podložnost uticajima. Ukoliko „Lubris extra“ odluči da nastavi sa istraživanjem na relaciji mediji - političari, koji, svakako, jeste zanimljiv, bilo bi dobro znati i šta medijski radnici misle o radu političara, ali i o svom odnosu, saradnji i komunikaciji sa njima, pre svega o dostupnosti sagovornika i informacija.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.