Poliklinika KCS od danas u dve smene

Izvor: Prva.rs, 01.Feb.2017, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poliklinika KCS od danas u dve smene

Vrata Poliklinike za pacijente će biti otvorena od 8 do 19 sati, a 45.000 termina rezervisano je za pacijente koji dolaze iz domova zdravlja i bolnica i kojima će izabrani lekar preko IZIS-a zakazivati preglede, dok je 30.000 termina rezervisano za interkliničke preglede.
Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je implementacija IZIS-a počela u junu prošle godine i da za tako zahtevan sistem nisu imali nikakvu infrastrukturu, ali da je u međuvremenu nabavljeno 112 kompjutera i štampača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << tako da je zakazivanje na taj način zaživelo.
"Nadamo se da će ovaj sistem da profunkcioniše u kvalitativnom smislu i da će prvi put u srpskom zdravstvu između primara, sekundara i tercijara da se uradi podela posla, odnosno da še podeli paket usluga koji svaki nivo mora da odradi", rekao je Ašanin.
Direktor KCS je naglasio da nije bilo teško organizovati posao u dve smene i podsetio da u KCS radio 1300 lekara i 1078 specijalista, te da može da se organizuije ambulanti rad, a da ne trpi rad na odeljenjima i u operacionim salama.
Ašanin je naglasio da je boljom organizacijom KCS smanjio liste čekanja na dijagnostiku i lečenje i da je to u velikoj meri doprinelo što je Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema.
"Na skener više nema listi čekanja, sada postoje liste zakazivanja. Svi pregledi se zakažu na 30 dana. Za one koji su hitni oni se slikaju odmah, a oni koji leže u bolnici u roku od 48 sati", rekao je Ašanin.
On je dodao da se na kardiohirurgiju- operaciju revaskularizaciju srca čeka pet meseci što je evropski rezultat, na koronarografiju, ugradnju stenta čekalo se devet meseci a sada se čeka tri meseca.
"Oni koji dođu kao akutni bolesnici dobiju ugradnju stenta odmah. Primili smo tri radiologa, sedam radioloških tehničara i smanjili smo za dva meseca vreme cekanja na magnetnu rezonancu, a mesečno skidamo po 600 bolesnika sa lista čekanja",kaže Ašanin.
Državni sekretar mministarstva zdravlje Berislav Vekić rekao je da je strateška ideja i cilj Ministarstva zdravlja bio smanjenje lista čekanja i da je tome doprinela implplementacija IZIS-a.
Obezbeđeni termini biće dovoljni za fuinkcionisanje i pregled svih naših pacijenata iz cele Srbije", rekao je Vekić.
On je apelovao na pacijente koji ne mgo da dođu kod lekara u zakazani termin da ih ođave, kako bi ti termini bili blagovremeno popunjeni drugim pacijentima.
"Svedoci smo da negkde između 15 i 20 odsto imamo fluktuaciju neođavljenih termina", naglasio je državni sekretar.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.