Policijska saradnja sa BiH

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijska saradnja sa BiH

Srbija i Bosna i Hercegovina će do kraja godine potpisati sporazum o policijskoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala, saopštili su ministar unutranjih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić najavili su potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji do kraja godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu, Dačić i Krešić su se saglasili da će taj dokument doprineti unapređenju dosadašnje dobre saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u regionu.

Dačić je istakao da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala, poput nedavne akcije hapšenja međunarodne kriminalne grupe Darka Eleza, osnovni preduslov dobra sradnja policija, pravosudnih organa i tužilaštava regiona.

Podsetio je da policije Srbije i BiH već sarađuju u raznim oblastima i ukazao na potrebu da se sva otvorena pitanja reše kroz sporazume i putem dogovora.

Vlada Srbije donela je odluku da se policiji BiH vrate dva helihoptera koje sada koristi srpska policija, rekao je Dačić i dodao da će uskoro to biti i učinjeno.

Dačić je ukazao i na značaj policijske saradnje prilikom neformalnih sastanka ministara policija regiona i najavio da će u novembru u Vranjačkoj Banji biti održan međunarodni skup posvećen aktivnostima saobraćajne policije.

Borba protiv organizovanog kriminala

Krešić je zahvalio Vladi Srbije na odluci o vraćanju helihoptera, istakavši da se sa Dačićem, tokom današnjih razgovora, saglasio da zajednička borba protiv organizovanog kriminala u regionu nema alternativu.

"Ne želimo da BiH bude sigurna zona za kriminal, a to smo i pokazali ovom poslednjom akcijom hapšenja", rekao je Krešić, navodeći da sa srpskim kolegama postoji i niz drugih oblasti za saradnju.

Prema njegovim rečima, tu je i saradnja o zajedničkom delovanju na graničnim prelazima, aktivnosti vezane za pogranične prelaze, saradnja graničnih policija...

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i zamenik ministra sigurnosti BIH saglasili su se i o nepohodnosti stvaranja uslova za evropsku perspektivu celog regiona sa aspekta stabilnosti i bezbednosti.

Dačić je rekao da je već inicirao razgovore sa srpskim ministarstvima finansija i ekonomije, kako bi se rešio problem sa registarskim tablicama vozača iz BiH u Srbiji, uz istovremeno poštovanje zakona na srpskim putevima.

Dačić i Krešić su se, takođe, založili za rešavanje problema sa dvostrukim ličnim kartama osoba i iz BiH i iz Srbije, ocenivši da se zakoni moraju poštovati i sporovoditi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.