Policija

Izvor: Blic, 27.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija

Da li se neko seća čuvene Miloševićeve rečenice „Niko ne sme da vas bije” nakon koje su sledile godine policijske brutalnosti njegovog režima? Mislili smo da smo 5. oktobra 2000. godine, pored promene režima, promenili i njegovu policiju. Velikim delom i jesmo i sasvim je sigurno da je proces profesionalizacije policije u svakom smislu nezaustavljiv, ali ipak postoje i slučajevi koji bacaju senku na tu tvrdnju.

Doduše, nikada na ovim prostorima neće zaživeti policajac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sličan engleskom bobiju, jer ni Srbi nikada neće biti Englezi, ali građani se s pravom pitaju dokle će se dešavati te situacije u kojima policija „prekorači ovlašćenja”? Slučaj ubistva momka nakon potere zbog prolaska kroz crveno svetlo na semaforu, usred Beograda, mora biti kap koja preliva čašu.

Podsetiću vas da u svakoj demokratskoj državi vlada princip da niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže pravosnažnom sudskom odlukom, te stoga to važi i za pripadnika Interventne brigade iz čijeg pištolja je tog jutra ubijen Đorđe Zarić (sud će već utvrditi pod kojim okolnostima). Međutim, ovaj princip mora važiti i za sve ostale građane, pa makar oni bili kriminalci, prestupnici ili nasilnici.

Demokratsko društvo, kakvo želimo da stvorimo, ne sme dozvoliti da se slučaj ubistva u Novom Beogradu završi na par smena i ostavki, niti da bude jedini procesuirani slučaj policijske neprofesionalnosti. Postoje mnogi snimci koje su pravili i sami policajci, na kojima se vide batinanja vezanih ljudi i mnoge druge strahote. Ako je policija pomoću snimka sa mobilnog telefona pronašla dve lakomislene plavuše koje su ukrale patike, može i njih.

Hajde da pokažemo da smo se ne samo vremenski nego i kulturološki udaljili od mračnih devedesetih tako što ćemo sve ljude koji su ubijali, premlaćivali ili se iživljavali noseći i kaljajući policijsku uniformu, izvesti pred lice pravde. Time će policija samo postati jača, a Srbija još više mesto u kome se svakom čoveku garantuje pravo na život, slobodu i zaštitu od svakog oblika torture.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.