Policija zabranila okupljanja grupe Pravda za Davida

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2018, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zabranila okupljanja grupe "Pravda za Davida"

Policijska uprava Banja Luka saopštila je da zbog činjenja krivičnih dela i prekršaja tokom održavanja javnih okupljanja grupe "Pravda za Davida", sledi sprečavanje održavanja tih okupljanja, prenosi RTRS.

- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na prijavljenom skupu za dan 30.12.2018. godine, kao i činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična dela, lišili su slobode određeni broj lica, dok se za određenim brojem lica traga - navodi se u saopštenju.

Kako navode iz banjalučke policije, organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, pa je prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.

- Organizator javnog okupljanja, kao i u prethodnim okupljanjima, nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična dela", piše u saopštenju.

U njemu da lje stoji da su "učesnici javnog okupljanja prekinuli i prethodno zakazan koncert estradnog umetnika Harisa Džinovića, na parking prostoru ''Kraša'', tako što su galamom, vikom, vređanjem, kao i oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa".

- Zbog ovih dešavanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije. Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih dela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja i nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske, sva buduća javna okupljanja grupe ''Pravda za Davida'' će biti sprečena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju PU Banjaluka.

Policija u Banjaluci saopštila je prethodno da traga za pet osoba iz tog grada zbog sumnje o počinjenim krivičnim delima i prekršajima, a RTRS navodi da je među njima i Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića.

Kako je policija saopštila, policijski službenici preduzeće sve mere i radnje na pronalasku tih lica i dokumentovanju počinjenih krivičnih dela i prekršaja.

Policija je navela da traga za D.D, S.M, A.G, S.B, i Nj.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.