Policija ukida čin generala

Izvor: Studio B, 24.Jan.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija ukida čin generala

Nacrtom novog Zakona o policiji ukida se čin generala, kao deo demilitarizacije te službe i propisuju novi uslovi za izbor direktora policije, po kojima će na konkurs moći da se javi i neko ko nije karijerni policajac, ali ispunjava postavljene uslove.

Kako FoNet saznaje u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova, u Nacrtu zakona, koji je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predstavio rukovodstvu MUP, predviđeno je da Služba unutrašnje kontrole dobije znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << šira ovlašćenja i propisan spisak poslova koji su nespojivi sa radnim odnosom u policiji.

Prema Nacrtu, Služba unutrašnje kontrole moći će da kontroliše i sve zaposlene u MUP, a ne, kao do sada, samo u policiji.

Zakonski nacrt ukida i pravo na štrajk policije, što je, kako je objašnjeno, u skladu sa evropskim standardima. Predviđeni su i novi uslovi za sticanje činova i zvanja u

policiji, a deo zaposlenih u MUP iz statusa policijskih službenika prelaze u status državnih službenika, u skladu za evropskom praksom.

Novina je i podela nivoa rukovođenja na strateški, srednji i operativni nivo, propisani su i uslovi za napredovanje između tih nivoa kroz polaganje ispita ili dodatne obuke.

Propisana je bezbednosna provera na tri nivoa, za tri različita kruga lica - prva i osnovna kategorija je obavezna za sve, druga je za rukovodioce, a treća, najviša kategorija sprovodi se samo po potrebi. Bezbednosna provera se periodično ponavlja.

U delokrug rada policije se uvodi eksplicitna nadležnost za izradu analize rizika, kao standardna aktivnost u policijama zemalja EU, kao i povećana odgovornost za operativno

planiranje, koje je, takođe, u skladu sa standardima i zahtevima programskog budžetiranja.

Nacrtom zakona predviđeno je i osnivanje Fonda solidarnosti MUP. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demilitarizacija policije: Više neće biti generala

Izvor: Mondo, 24.Jan.2015

Nacrtom novog Zakona o policiji ukida se čin generala, kao deo demilitarizacije te službe i propisuju novi uslovi za izbor direktora policije, po kojima će na konkurs moći da se javi i neko ko nije karijerni policajac...Foto: MUP Srbije..U Nacrtu zakona, koji je ministar unutrašnjih poslova Nebojša...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.