Policija u Hongkongu bacila suzavac na demonstrante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u Hongkongu bacila suzavac na demonstrante

Policija u Hongkongu je upotrebila suzavac danas kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice u finansijskom centru teritorije, nekoliko sati nakon što je vlada posegnula za Zakonom o vanrednim merama koji je poslednji put primenjen pre više od pet decenija.

Na osnovu tog Zakona, kako je rekla liderka Keri Lam, od sutra se uvodi zabrana maski za lice koje uglavnom nose demonstranti kako bi prikrili identitet.

Zbog straha od nasilja širom Hongkonga ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego obično su zatvoreni tržni centri, banke i prodavnice, a neki demonstranti su palili kineske zastave, prenosi Rojters.

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila oko 1.800 plotuna suzavca, 900 gumenih metaka i šest bojevih metaka, od kojih je jedan ranio 18-godišnjeg mladića, protiv kojeg je kasnije podignuta optužnica za izazivanje nemira i napad na policajca.

Protesti u Hongkongu su počeli zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.