Policija u 2008. podnela 80 hiljada krivičnih prijava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u 2008. podnela 80 hiljada krivičnih prijava

BEOGRAD - Saradnja tužilaštva i policije mora da bude još bolja da bi se država izborila sa svim vidovima kriminala, a nova i predstojeća zakonska rešenja neophodno je primenjivati u praksi, ocenjeno je danas na skupu "Saradnja tužilaštva i policije".

Funkcionisanje pravne države zavisi od saradnje policije i tužilaštva, a novim zakonskim rešenjima biće sprečeno da se sudski postupci obavljaju beskonačno dugo, istaknuto je na skupu.

Državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva pravde Slobodan Homen je podsetio da je jesenas usvojen set pravosudnih zakona i najavio da bi do početka aprila trebalo da bude završen pravni okvir donošenjem i novog zakonika o krivičnom postupku.

Neophodna rekonstrukcija sudova

Homen je ukazao i na neophodnost rekonstrukcije mreže sudova i ocenio da je, zahvaljujući radu vladine komisije, koordinacija svih institucija koje se bave borbom protiv kriminala podignuta na viši nivo.

Sekretar MUP-a Dragan Todorović istakao je da policiji predstoji prilagođavanje novim zakonskim rešenjima, ocenivši da je neophodno da saradnja policije i tužilaštva bude još efikasnija, kako bi borba protiv kriminala bila efikasnija.

Pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije Ana Komljenović, istakavši da se ta saradnja obavlja u zakonskim okvirima, kazala je da je policija u 2008. podnela nadležnim tužilaštvima oko 80.000 krivičnih prijava.

Prema njenim rečima, posebno dobra saradnja uspostavljena je i sa specijalnim tužilaštvima za borbu protiv organizovanog kriminala i za ratne zločine.

Upućeno 250 zahteva

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je naveo da je saradnja tog tužilaštva i policije i praktični dokaz doživela krajem decembra 2008. hapšenjem u Preševu grupe Albanaca koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Vekarić je rekao i da je policiji Tužilaštvo uputilo oko 250 zahteva i da je na većinu njih pozitivno odgovoreno, podsetivši na ostvarenu saradnju sa MUP-om u vezi Haškog tribunala, "čime želimo da stvorimo put za evropske integracije Srbije".

Konferenciju je organizovalo Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije uz podršku ambasade Holandije u Beogradu, čiji je predstavnik Mark A. Rutgers van der Loef najavio dalju podršku srpskoj policiji i Tužilaštvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.