Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija teroriše celu opštinu

Stanovnici opštine Osečina žive u strahu od policije! Šikaniranja i tortura, nameštaljke, sumnjive krađe u koje su umešani predstavnici reda i zakona, kako kažu građani koji su se obratili „Blicu" za pomoć, postali su svakodnevica. To je potvrdio i predsednik Skupštine opštine u Osečini, Bogdan Đurić.

- Ovde su policajci veći izvor problema nego građani. Lično sam zbog više takvih slučajeva kontaktirao bivšeg generalnog inspektora Vladimira Božovića, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio zatečen. Iako to nije neki teški kriminal, u pitanju je teror nad celim stanovništvom. Osečina je, inače, u Kolubarskom okrugu opština koja ima najveći procenat nerešenih slučajeva, a najmanji procenat izvršenih krivičnih dela. To govori o njihovom radu - objašnjava Đurić, i dodaje da je kriminalno ponašanje čuvara zakona, na neki način, sindrom jednog dela policije u Osečini.

Građani s kojima smo razgovarali kažu da problem policijske torture u Osečini postaje sve ozbiljniji, ali da se u grupi „opakih" policajaca jedan posebno ističe.

Kao turske paše

- Sigurno je da u manjim sredinama koje imaju slabiju saradnju sa institucijama u razvijenim sredinama ima više takvih slučajeva. Baš zbog te otežane saradnje javnost malo zna o njima. Policajci u manjim sredinama se ponašaju kao da su turske paše. Takvi slučajevi su daleko od etičkog kodeksa policije koji je usvojen na početku reforme, koja nikada nije izvedena do kraja, što je najveći problem MUP-a - smatra kriminolog Dušan Davidović.

- Najviše problema imamo s policajcem Vladanom Perićem, koga već godinama pokušavamo da zaustavimo u maltretiranju građana. Kada god da proces dođe do suda, tu sve prestaje ili, u suprotnom, predmet zastari i opet smo na nuli. Zato smo se vama obratili - kaže Novak Tešić, stariji zemljoradnik, koji tvrdi da ga je isti policajac prilikom privođenja izudarao lupajući mu glavu o šasiju službenog automobila. Perić je, kako kaže, bio toliko besan da je njegov kolega na kraju morao osumnjičenog Tešića da uzme u zaštitu. I nakon lekarskih dokaza o hematomu najvećih dimenzija na glavi, sve optužbe protiv Perića su odbačene.

Protiv istog policajca pritužbe je izneo i Dobrosav Perić, privrednik koji sumnjiči istog policajca da mu je iz zaključane kuće uzeo 10.100 evra, što potkrepljuje činjenicom da su samo njih dvojica i gazdarica imali ključeve. U tom, naizgled montiranom procesu, policajci koji su došli na lice mesta nisu obavili uviđaj. Izgovor je bio gotovo neverovatan: „zaključeno je da nema potrebe vršiti uviđaj, jer se najverovatnije neće naći nikakvi tragovi koji ukazuju na eventualnog izvršioca"!?

Portparol PU Valjevo, Petar Trnavac, u izjavi za „Blic nedelje", priznaje da je Generalni inspektorat MUP-a ustanovio da su u ovom slučaju napravljeni propusti u radu, međutim, da protiv policajaca nije bilo moguće pokrenuti disciplinske mere zbog zastarelosti predmeta.

Prave se Toše

- Za sada nema nikakvih problema u radu policije opštine Osečina i on je na zadovoljavajućem nivou - kaže Trnavac.

I to je to, policajci „ne primećuju ništa", odnosno prave se Toše, pa neće biti baš da građani i predsednik Skupštine opštine lažu.

A stanje u Osečini samo je slika onoga što policija radi u manjim sredinama, složili su se i sagovornici „Blica nedelje". Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je u manjim sredinama, gde je socijalna kontrola takva da se svi međusobno znaju, zloupotreba značke postala pravilo.

- Nametanje autoriteta na silu, zavođenje reda po ličnom nahođenju, kao i sve prateće osobine tipične su za loš moral. Oni to pokušavaju da nadomeste nasilničkim ponašanjem i zloupotrebama dužnosti. U pitanju je unutrašnja zakonitost službe i ne može se izbeći ma koliko glumili čistunce, jer je to u ljudskoj prirodi - objašnjava Nikolić.

U Fondu za humanitarno pravo kažu da već neko vreme ne prate policijsku torturu, ali da im, uprkos tome, i danas pristižu pritužbe građana. Nataša Kandić, direktorka Fonda, ističe da kada god je Fond poslalo predstavke građana MUP-u sa dokumentovanim nalazima o ozbiljnim povredama dužnosti odgovor je bio da su neosnovane.

Osečina nije izuzetak

- Sećam se da su pre četiri godine žene iz jednog grada maltretirali policajaci. Kada smo im poslali predstavke, obrazložili su da su žene zapravo agresivne, te da su one maltretirale policajce?! U MUP-u, dakle, ne postoji običaj da se ispituju slučajevi policajaca koji su se ogrešili o zakon, već se ta unutrašnja tela koja se bave kontrolom solidarišu s kolegama i štite ih - ističe Nataša Kandić, i dodaje da je još gore što u MUP-u ne postoji ni svest da bi ozbiljna istraga takvih slučajeva pomogla da se razviju dobri odnosi između građana i policije.

- Nažalost, policija nije ni školovana niti trenirana da shvati da je njihov zadatak služenje društvenoj zajednici i zaštita građana, a ne obrnuto. Zato takvih maltretiranja ima svuda - kaže naša sagovornica.

Da sistem unutrašnje kontrole ne funkcioniše baš kako bi trebalo, potvrdio je i Dušan Davidović, direktor Centra za prevenciju kriminaliteta. Problem je, kako kaže, u tome što ne postoji transparentnost u radu policije i njene kontrole.

- Kada javnost ne zna ništa o tome, onda mnogo toga negativnog može da se sakrije iza principa tajnosti u radu policije. Naravno da kao i svuda u svetu tajnost nekada mora da postoji, ali ne sme da služi kao veo za prikrivanje svih negativnih stvari koje se dešavaju u policiji - kaže Davidović.

Uprkos pokušaja „Blica nedelje" da kontaktira s direktorom policije Miloradom Veljovićem, do zaključenja broja nismo dobili zvaničnu izjavu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.