Policija tera migrante ka granici sa Hrvatskom

Izvor: B92, 26.Avg.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija tera migrante ka granici sa Hrvatskom"

Zagreb -- Načelnik Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno izjavio je da je migrantski kamp "Vučjak" kod Bihaća namerno napravljen na samoj granici sa Hrvatskom.

Ničeno tvrdi i da policija Unsko-sanskog kantona tera migrante prema hrvatskoj granici, da je to potpuno očigledno iz snimaka kojima raspolažu.

Na primedbu novinara da se hrvatska policija optužuje da ilegalno vraća migrante u BiH, Ničeno je rekao da se policija već tri ili četiri godine susreće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s takvim optužbama jer se u medijima plasiraju informacije da je ilegalni prelazak državne granice nešto sasvim normalno i da su migranti u stvari u pravu, te se gleda samo humanitarni aspekt problema koji jeste zabrinjavajući, prenela je Hina.

Ničeno je dodao da je hrvatska policija zabrinuta za humanitarno stanje migranata u BiH, ocenjujući da je to posledica toga što se ne štiti državna granica u BiH i da je uzrok problema na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno u nesprečavanju migrantskih ruta i ulaska migranata u BiH.

Povodom navoda da hrvatska policija koristi sredstva prisile i da je nasilna prema migrantima, Ničeno odgovara da hrvatska policija ne vraća migrante u BiH nego ih "odvraća na graničnoj liniji i sprečava njihov ulazak u Hrvatsku iz BiH".

On navodi i da je hrvatska policija istražila svaku prijavu o upotrebi sile koja se, kako je rekao, mora detaljno proučiti i analizirati. "Odgovorili smo na svaki takav upit, ali nismo naišli ni na kakve nepravilnosti", tvrdi Ničeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.