Policija se fokusira na zaustavljanje ilegalnih narkotika u Makedoniji, Srbiji

Izvor: Southeast European Times, 29.Apr.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija se fokusira na zaustavljanje ilegalnih narkotika u Makedoniji, Srbiji

Policija primenjuje sistematski pristup borbi protiv prodaje droge na ulicama.

29/04/2014

Miki Trajkovski i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Skoplja i Beograda – 29.4.2014.

Policija u Makedoniji i Srbiji ulaže napore da zaustavi uličnu prodaju marihuane, heroina, metadona i ekstazija. Operacija Mreža počela je prošlog meseca i prva je sistematska i sveobuhvatna policijska akcija suzbijanja ulične prodaje droge u Makedoniji, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ivo Kotevski, portparol makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova.

„Makedonska policija je do sada preduzimala aktivne mere protiv snabdevača, kao i protiv korisnika narkotika, ali to su uglavnom bili pojedinačni slučajevi. Sada sistemski pristupamo svim slučajevima, označavajući sve individualne ili grupne dilere“, rekao je Kotevski za SETimes.

U Srbiji, policija u Nišu je ranije ovog meseca uhapsila 11 osoba i zaplenila 187 kilograma droge. U saradnji sa carinom, policija je takođe uhapsila turskog snabdevača sa 2 kilograma heroina čija je vrednost 150.000 evra.

Ilegalni narkotici jedna su od najvećih pretnji nacionalnoj i regionalnoj bezbednosti, pa je zato potrebna saradnja policija u regionu, rekao je Saša Đorđević, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

„Veća saradnja policije u regionu unaprediće bezbednost svih zemalja u regionu, ali i pojačati njihove mogućnosti da sarađuju sa Evropolom i Fronteksom“, rekao je on.

Makedonija otvara front protiv dilovanja narkotika svuda, kaže ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. „Očekujemo široku podršku građana. Već smo profilisali pojedince i grupe koji prodaju razne vrste narkotika, ugrožavajući živote hiljada mladih“, izjavila je Jankulovska novinarima.

Jankulovska dodaje da je hapšenje dvojice dilera prošlog meseca dovelo policiju do snabdevača i lidera kriminalne grupe. Policija je uhapsila preko 40 osoba širom Makedonije i zaplenila razne narkotike, uključujući marihuanu, heroin, metadon i ekstazi namenjene uličnoj prodaji.

Policija treba da nastavi da vrši pritisak na stvarne i potencijalne dilere, kaže Stefan Budžakovski, menadžer projekta „Makedonija, zemlja bez droge“ na Univerzitetu FON u Skoplju.

„Razlog je to što policijske operacije imaju i represivan i preventivan aspekt. One su još važnije zato što danas deca počinju da koriste drogu u osnovnoj školi“, rekao je Budžakovski za SETimes.

Srbija je zaplenila oko 3,4 tone ilegalnih narkotika 2013. godine, kaže Saša Mitić, šef odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova unutar Uprave kriminalističke policije koje se bavi prevencijom i suzbijanjem delikata opojnih droga.

Tamošnje vlasti rade sa školama na edukovanju učenika o opasnostima korišćenja narkotika.

„To odeljenje je obučilo 54 edukatora koji se po osnovnim i srednjim školama u Srbiji bave držanjem nastave i edukacije đaka, roditelja i nastavnog osoblja i ostalih građana. Oko 1000 starešina vatrogasno-spasilačkih jedinica trenutno je na obuci o znacima i simptomima, kao i prepoznavanju psihoaktivnih kontrolisanih supstanci“, rekao je Mitić za SETimes.

Hapšenja u Srbiji vezana za narkotike rezultat su uspešnih operacija, uključujući Grom2 prošlog decembra – najveći poduhvat srpskih vlasti – koji je doveo do hapšenja skoro 500 osoba povezanih sa mrežama krijumčarenja narkotika. Saradnja policija je neophodna kako bi se bolje rešavali složeni kriminalistički slučajevi, rekao je Đorđević.

„Policijska saradnja između Makedonije i Srbije napredovala je u protekle dve godine. Moglo bi se reći da je saradnja između dve zemlje najbolja u regionu“, rekao je Đorđević.

Šta još Makedonija i Srbija mogu da učine u borbi protiv trgovine drogom na ulicama? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.