Policija mu ne može ništa: Narko-bos u kući čuvao lavove, pozlaćene pištolje i 22 milijarde dolara u kešu

Izvor: Blic, 17.Feb.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija mu ne može ništa: Narko-bos u kući čuvao lavove, pozlaćene pištolje i 22 milijarde dolara u kešu

Kineski biznismen Ženli Je Gon (51), koji ima meksičko državljanstvo, uživa u svim aspektima života narko-bosa. Ogromne svote novca zarađuje zahvaljujući nizu farmaceutskih kompanija u kojima proizvodi sastojke za metamfetamine, a dodatni profit ostvaruje krijumčarenjem droge iz Azije u Meksiko, u dosluhu sa Sinaloa kartelom. Hapšen je nekoliko puta, ali sve optužbe su povučene. Ženli Je Gon tvrdi da su svi njegovi poslovi legalni

Ženli je rođen u Šangaju a 2002. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine postao je građanin Meksika. U početku je negovao imidž uglednog poslovnog čoveka bez krivičnog dosijea, međutim, ubrzo se ispostavilo da su njegovi poslovi sa lekovima u najmanju ruku sumnjivi.

Krajem 2005. i početkom 2006. njegove kompanije su uvezle blizu 300 sanduka efedrina, psihoaktivne supstance koja ulazi u sastav metamfetamina. Američka vlada pokrenula je protiv njega krivični postupak, koji je nakon dve godine obustavljen usled nedostatka dokaza.

Pranje novca

Sredinom prošle decenije Ženli je, takođe, bio pod sumnjom zbog pranja novca. Za tri godine podigao je više od 125 miliona dolara iz meksičkih banaka i potrošio ih u kazinima širom Las Vegasa, a rukovodilac "Las Vegas Sands" nije prijavio ove transakcije.

Štaviše, poklonio mu je "rols rojs" kao odanoj mušteriji. Zbog ove greške "Sands" je američkom tužiocu morao da isplati 47.4 miliona dolara. Ideja o pranju novca navodno je potekla od Ženlijeve ljubavnice MIšel Vong.

Biznismen je uhapšen 2007. u restoranu u Merilendu. Ručao je sa ženom, kada su ga okružili agenti Uprave za suzbijanje droge.

Zaplena imovine

Policija je upala u njegov dom u luksuznom naselju Meksiko Sitija i zaplenila najveću svotu novca dobijenog prodajom droge ikada. Reč je o 22 milijarde dolara, 18 miliona pezosa, 200.000 evra i 113.000 honkonških dolara.

Taj iznos bi bio dovoljan za plaćanje zdravstvenog osiguranja za svaku ženu, muškarca i dete u SAD tokom 12 godina.

Ženli je kasnije izjavio da novac nije njegov, već pripada meksičkom ministru rada Havijeru Lozanu Alarkonu koji je "pretio da će ga ubiti ako ne pristane da sakrije milione u svom domu". U to vreme u Meksiku su postale popularne šaljive automobilske nalepnice sa natpisom: "Verujem Kinezu".

Tu verziju događaja biznismen je ispričao i na sudu, gde su, začudo, sve optužbe ponovo skinute zbog nedostatka dokaza i odustajanja ključnih svedoka.

U Ženlijevom domu pored novca je pronađeno osam lavova i jedan tigar, kao i pištolji sa pozlaćenim drškama, sanduk pun automatskih pušaka, nekoliko retkih umetničkih dela, sedam vozila i laboratorija za proizvodnju narkotika. Najveći deo zaplenjene imovine prodat je na aukciji.

Dva federalna agenta koja su upala u kuću Ženlija Je Gona pronađena su mrtva na jugu Meksika. Ni ovoga puta biznismen nije optužen jer policija nije uspela da dokaže povezanost ta dva događaja.

I dalje na slobodi

Narko-bos se trenutno nalazi u Americi, a vlasti Meksika za njim su izdale poternicu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom. Njegov advokat Martin Mekmahon kaže da će na sve načine pokušavati da ga zadrži van meksičkih granica.

- To su totalne gluposti. Nikada nije imao posla sa drogom niti je imao drogu kod sebe kada je uhapšen. U Meksiku nikada ne bi imao fer suđenje - rekao je on.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.