Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija Srbije učestvovala u borbama za Srebrenicu

Hag -- Snage Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije učestvovale su, u julu 1995. godine, u borbama za Srebrenicu samo par dana pre nego što je u zauzetom gradu, kako se veruje, počinjeno masovno ubistvo Muslimana, proizlazi iz dokumenta koji je na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu kao dokaz priložilo Tužilaštvo. Dokument, koji je tužilac Džefri Najs uvrstio u dokazni materijal prošle sedmice, tokom svedočenja policijskog eksperta Budimira Babovića, jeste naređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-a Republike Srpske, dato 10. jula 1995, o prebacivanju policijskih trupa iz regiona Sarajeva u okolinu Srebrenice "u cilju slamanja neprijateljske ofanzive iz zaštićene zone" UN.

Među jedinicama čije prebacivanje u okolinu Srebrenice naređuje komandant štaba MUP-a RS Tomislav Kovač, u dokumentu, u koji je Beta imala uvid u Haškom tribunalu, izričito se na dva mesta pominju i snage MUP-a Srbije. "Izdvojiti deo snaga MUP RS koji učestvuje u borbenim dejstvima na sarajevskom ratištu i uputiti ih kao samostalnu jedinicu u reon Srebrenice u toku sutrašnjeg dana 11.07.1995. godine. U sastav jedinice ulaze Drugi specijalni odred policije iz Šekovića, Prva četa Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, mješovita četa združenih snaga MUP-a Republike Srpske Krajine, Srbije i RS i četa iz kampa centra za obuku na Jahorini", navodi se u Kovačevom naređenju.

Za komandanta te jedinice Kovač je naređenjem postavio Ljubišu Borovčanina, zamenika komandanta specijalne brigade policije MUP RS, i naložio mu da, po dolasku na odredište, "stupi u vezu" sa tadašnjim načelnikom štaba Drinskog korpusa VRS, generalom Radoslavom Krstićem. Krstić je u Haškom tribunalu osuđen na 46 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, a Borovčanin je optužen za saučesništvo u genocidu, ali je još uvek na slobodi. Tužilaštvo je prošle godine objavilo da je Borovčanin prvobitno pristao da se dobrovljno preda Tribunalu, ali da je zatim nestao. Na kopiji dokumenta, koje je Tužilaštvo priložilo kao dokaz protiv Miloševića, nema potpisa Tomislava Kovača, ni zvaničnog zaglavlja, a po tome što je naređenje odštampano latinicom i načinu na koji su ispisana slova "č" i "ć" može se zaključiti da je upućeno teleprinterom. U gornjem desnom uglu dokumenta, na engleskom jeziku otkucano je "very urgent" (veoma hitno). Tokom prošlonedeljnog svedočenja Budimira Babovića, tužilac Najs nije pomenuo šta dokument sadrži, već je samo svedoka pitao da li je to policijski dokument i dobio potvrdan odgovor, nakon čega je naređenje uvedeno u dokazni materijal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.