Policija NA NOGAMA u Nemačkoj: Neonacisti marširaju ulicama Berlina (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija NA NOGAMA u Nemačkoj: Neonacisti marširaju ulicama Berlina (VIDEO)

Obeležavaju godišnjicu smrti ratnog zločinca

Oko 600 neonacista maršira danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

Pročitajte i:

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgust 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau, gde je služio doživotnu kaznu.

#KCRWBerlinInPolitics: A Neo-Nazi march >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << in Spandau this weekend will be countered by a "Festival of Democracy." We speak to Ronja Ringelstein, reporter for Der @Tagesspiegel, about what to expect.  https://t.co/CjwDJGDbHl pic.twitter.com/Q6vGyCPIb7

— KCRW Berlin (@kcrwberlin) August 17, 2018

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo samo četrdesetak neonacista dok se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Berlinska policija govori o "manevru" kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu, što se redovno događalo ranijih godina.

Neki od učesnika skupa nose natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen.

Oba okupljanja obezbeđuje oko 2.300 policajaca kojima je najvažniji zadatak odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.