Policija: Dačić zadovoljan, mi krvarili

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija: Dačić zadovoljan, mi krvarili

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je danas da je put evropske Srbije policija platila onom najskupljom - "krvavom" cenom - od pogrešnih procena bezbednosti do demonstriranja sile po svaku cenu, a pokazalo se da u Srbiji nikada nije bio jeftiniji ljudski život.

"Ako je naš ministar policije Ivica Dačić zadovoljan radom policije pošto je uspela da zaštiti učesnike ’Parade ponosa’ i spreči ’krvoproliće’, Nezavisni policijski sindikat Srbije nije zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << načinom lanca organizacije i komandovanja jer je krvoprolića ipak bilo, a policija nije uspela da zaštiti samu sebe, što potvrđuje činjenica da je u neredima stradalo više od 150 policajaca", stoji u saopštenju tog policijskog sindikata.

Dok je na beogradskim ulicama trajala "Parada ponosa", s druge strane policija je, kako se navodi u saopštenju, svesno žrtvovana demonstrirajući "paradu sile" i izložila je svoje pripadnike opasnosti, zbog čega neko u ovoj državi najzad mora da odgovara.

"Ako je za neke ’Parada ponosa’ istorijski događaj, za policiju je to prekretnica. U toj demonstraciji sile, ’dovući’ jedan deo policije na ulicu po svaku cenu, bez zaštitne opreme i maski, ponižavajući je čin za svakog pripadnika MUP-a koji je jučerašnjeg dana izašao na ulicu da sačuva mir i poredak države, jer ta ista država kojoj služi, odnosno vlast, nije htela niti želi da sluša apele policijskih sindikata o neophodnosti ulaganja novca u bezbednost", kaže se u saopštenju.

Policajci bez opreme, u pojedinim momentima bili su desetkovani od suzavca koje su ispalile njihove kolege, a posebno je stradanje kolega u Krunskoj ulici kod sedišta Demokratske stranke, dodaje se u tekstu.

"Stara, neadekvatna i dotrajala oprema, dotrajale futrole iz kojih su policajcima koji su tračali ispadali pištolji, vozila za prevoz na kojima ne rade kvake - bukvalno su usporavale policajce u pregrupisavanju i brzim intervencijama. Zahtevamo od izvršnih vlasti da odmah odobre dodatna sredstva za kupovinu opreme kako bi se slični događaji u budućnosti predupredili a policajci, građani i njihova imovina bili bezbedni", navedeno je u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i direktora policije Milorada Veljovića zahteva detaljnu istragu oko lanca komandovanja, bezbednosnih procena i načina angažovanja ljudstva i utvrđivanje odgovornosti u lancu komandovanja.

"Od javnosti Srbije tražimo pomoć da se natera MUP Srbije da javno obelodani kod koga je i kako policajac u Srbiji osiguran od povreda i koliko košta njegova krvava glava ili život", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.