Policija BiH razvija regionalnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 14.Nov.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija BiH razvija regionalnu saradnju

Vlasti intenziviraju borbu protiv pranja novca i trgovine narkoticima.

14/11/2014

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke -- 14.11.2014.

Policija na Balkanu u sve većoj meri sarađuje na suzbijanju pranja novca, koje je često praćeno krijumčarenjem narkotika, u regionu i šire.

Državna agencija Bosne i Hercegovine (BiH) za istrage i zaštitu (SIPA) radila je u proteklih šest meseci sa policijama u regionu na rasturanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << grupa organizovanog kriminala umešanih u pranje novca i krijumčarenje narkotika.

Policija BiH sprovela je sredinom oktobra svoju najveću operaciju protiv pranja novca, pod kodnim imenom Gibraltar, u kojoj su joj pomogle hrvatska, slovenačka i austrijska policija. Uhapsila je devet navodnih članova grupe, koji su osumnjičeni da su oprali preko 5 miliona evra.

Centar za sprovođenje zakona jugoistočne Evrope (SELEC) takođe je prepoznao nastojanja BiH za promovisanje saradnje i čestitao Sarajevu na operacijama protiv prekograničnog kriminala kroz projekat Voker 2.

Operacija je obavljena u junu, u saradnji s Hrvatskom i Crnom Gorom, a uhapšena su 23 osumnjičena člana grupe organizovanog kriminala koja se bavi krijumčarenjem narkotika.

Tužilaštvo BiH kaže da je izdalo nove naloge za hapšenje osumnjičenih koji rade kao direktori u televizijskim, marketinškim i telekomunikacionim kompanijama, a koji su činili organizovanu grupu za pranje novca.

Uhapšeni su osumnjičeni za više krivičnih dela vezanih za pranje novca, uključujući učešće u prevari koja se odnosi na fiktivne ugovore na televizijskim stanicama i mrežama, kaže Kristina Jozić, portparolka SIPA.

„Pet miliona evra je deponovano na račune ofšor kompanija u inostranstvu, uglavnom na Gibraltaru. Deo novca je ostao na ovim računima, a deo je prebačen na privatne račune osumnjičenih osoba koje su ih koristile za kupovinu skupe imovine u inostranstvu“, rekla je Jozićeva.

Gibraltar je primer uspešne saradnje policija u regionu i takva saradnja će se povećati u budućnosti, kaže Boris Grubešić, portparol tužilaštva BIH.

„Veoma smo posvećeni jačanju regionalne saradnje u slučajevima organizovanog kriminala, ratnih zločina i drugih vidova kriminala koji prelazi granice“, rekao je Grubešić za SETimes.

Grubešić kaže da njegova kancelarija održava dobru saradnju sa tužilaštvima i policijskim agencijama u regionu, posebno u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika i osoba.

Grubešić takođe kaže da je saradnja usavršena do te mere da su hapšenja i privođenja osumnjičenih izvedena istovremeno u dve ili više zemalja.

Tužiteljka BiH Dragica Glušac navodi da je ključ uspeha krivičnog procesuiranja u ovom -- i sličnim slučajevima -- dobijanje čvrstih dokaza od policije.

„Pisani dokazi su najjači i najsigurniji. Dokumenti u ovom slučaju su najbolji materijal koji imamo“, kaže Glušac.

Kancelarija visokog predstavnika EU u BiH navodi da zemlja može dodatno da unapredi borbu protiv pranja novca.

„Bosna i Hercegovina može da poboljša svoju borbu protiv pranja novca tako što će u svoju legislativu uvesti međunarodne standarde koji su predviđeni u revidiranoj FATF preporuci iz 2012. godine i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala i BiH“, rekla je za SETimes portparolka Jamila Milović Halilović.

Šta još BiH može da učini da bi unapredila svoju borbu protiv pranja novca? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.