Policajka koja je zatekla devojčicu zatočenu u kadi NIKADA NEĆE ZABORAVITI PRIZOR: Odeća je sa devojčice počela da spada...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 08:40

Policajka koja je zatekla devojčicu zatočenu u kadi NIKADA NEĆE ZABORAVITI PRIZOR: "Odeća je sa devojčice počela da spada..."

Čak 7 dana bila zaključana sama u stanu bez osnovnih uslova za život.

Muškarac (38), koji je optužen za nasilje u porodici jer je svoju ćerkicu (8) držao zatočenu u kadi, kao i zlostavljao emotivnu partnerku, naći će se pred sudom 28. jula.

U optužnici protiv muškarca otkriveni su detalji trenutka kada su policijski službenici ugledali devojčicu koja je bila zaključana u toaletu - ležala je u kadi, neuhranjena i dehidrirana, a prizori su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili toliko uznemirujući da ni dugogodišnji profesionalci nisu mogli da ostanu pribrani.

Tužilaštvo je navelo da je osmogodišnja devojčica čak 7 dana bila zaključana sama u stanu bez osnovnih uslova za život.

Otac se u slučaju svoje ćerkice tereti za krivično delo Nasilje u porodici.

Za ovo delo je zaprećena kazna zatvora od dve do deset godina zatvora.

Policijska službenica PS Palilula, koja je pronašla devojčicu, je izjavila da je 24. marta u kasnim večernjim časovima sa kolegama otišla na adresu, gde je ukazano da postoji mogućnost da je ostavljeno dete starije osobe.

Kada su stigli ispred uočili su da nema brave na ulaznim vratima, ali nisu ni slutili šta ih iza tih vrata čeka.

Njene kolege su lisicama otvorile ulazna vrata stana.

Tada su, kako je ispričala, ušli su u prostoriju u kojoj nije bilo svetla, u pitanju je velika prostorija koja je ličila na dnevni boravak i u toj prostoriji je bilo puno smeća.

Ispred kupatila su uočili da su vrata zaključana, a ključ se nalazio na spoljnoj strani vrata.

Neko od njih je otključao ta vrata i kada su ušli u kupatilo, kako se navodi u optužnici, iz kade se pomolila devojčica, koja nije ustala, već se pridigla u sedeći položaj.

- Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji deo trenerke, nogavica dužine do ispod kolena i kada ju je uzela u naručje, odeća je sa devojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je devojčica ležala nije imala nikakvu, posteljinu, već je ispod nje bila i pružena jedna prljava majica. Devojčica je normalne visine za svoj uzrast, ali je bila jako lagana, osećaj je bio da je teška 2 kg - opisala je policajka, a navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, u kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grejanje nije radilo, a prozor je bio otvoren na kip.

Policijska službenica je opisala da je bilo hladno i osećao se smrad, kao i u celom stanu.

Videla je lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća koje tu stoji ko zna od kad.

Držeći devojčicu sela je na kadu, a neko od kolega je pozvao Hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara, koji Centar su obavestili još prilikom odlaska na navedenu adresu.

- U samom početku nije govorila, zatim je tražila vodu, a sa njom smo i ja i imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštale da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad, i dale smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti - ispričala je policajka.

Hitna pomoć je nakon nekih sat vremena odvezla dete u Dečiju kliniku u Tiršovoj radi ukazivanja medicinske pomoći.

Devojčica je krajem juna smeštena u hraniteljsku porodicu.

Podsetimo, za jezivo zlostavljanje devojčice saznalo se nakon što je partnerka zlostavljača prijavila nasilje koje je trpela.

Ona je tada ispričala da zna da optuženi ima ćerku, ali nije bila sigurna gde se dete nalazi.

Pomogla je policijskim službenicima koji su tog 24. marta otvorili vrata stana na Zvezdari i zatekli prizor zbog kojeg su i dugogodišnji profesionalci ostali bez reči - mala devojčica je zatečena u kadi, gladna i vidno neuhranjena.

Teška sudbina devojčice je počela još u porodilištu.

Bolnica je alarmirala Centar za socijalni rad jer su posumnjali da roditelji nisu adekvatni staraoci za dete.

Devojčica je neko vreme provela u Zvečanskoj, a o njenoj daljoj sudbini se ranije oglasio i Prvi osnovni sud.

Oni su objasnili da je majka deteta delimično lišena roditeljskog prava, kao i da dete nije povereno ocu na samostalno staranje, ali je on ocenom stručnjaka iz "Laze Lazarević" ocenjen kao adekvatan roditelj.

I dok je majka povremeno mogla da viđa dete, ono je sa ocem živelo u neljudskim uslovima, a godinama to niko nije primetio.

Kako se navodi u optužnici, u koju je "Blic" imao uvid, majka osmogodišnjakinje je posumnjala da nešto nije u redu, ali nije ni slutila da je istina toliko mračna.

Ona je ispričala da je devojčicu retko viđala poslednjih šest meseci uoči rasvetljavanja strašne istine, kao i da je Pašajlić uvek nalazio bizarne izgovore zbog čega ne dovodi devojčicu, zbog čega je ostavlja samu u stanu, ali i zašto dete ne ide u predškolsko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.