Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci zbog migranata ne idu na godišnji

BIHAĆ - Ukoliko se nastavi nekontrolisani priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona, bezbjednosna situacija na ovim prostorima mogla bi izmaći kontroli, ocijenjeno je u MUP-u USK.

Prema riječima Šere Družića, načelnika Sektora uniformisane policije ovog kantona, od početka maja do danas na ovo područje stiglo je 2.380 migranata, dok se procjenjuje kako u Unsko-sanskom kantonu boravi više od 4.500 ilegalnih stranih državljana.

"U posljednje vrijeme >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svakodnevno pristiže od 30 do 50 migranata i ukoliko se nastavi ovakav trend, mi ne možemo garantovati da ćemo ukupno sigurnosno stanje držati pod kontrolom. Dogovorili smo da policajci, zbog trenutne situacije, ne koriste godišnji odmor, kolege iz drugih gradova i općina pomažu u Bihaću i Velikoj Kladuši i naša policija je maksimalno opterećena", istakao je Družić, te dodao kako su u obavljanju policijskih kontrola među migrantima, posebno u noćnim satima, angažovani i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a USK, iako ti poslovi nisu njihova nadležnost.

"Oni su angažovani na zahtjev građana koji osjećaju da je njihova bezbjednost narušena", kaže Družić.

Dodaje kako je do sada zabilježeno 20 krivičnih djela čiji su počinioci migranti, te da se ukupna bezbjednosna situacija na području kantona ne može ocijeniti dobrom, nego zadovoljavajućom.

Družić je ovom prilikom potvrdio smrt 20-godišnjeg migranta iz Pakistana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

"Radi se o licu koje je primljeno u bolnicu 18. jula zbog jake upale pluća, a preminuo je sedam dana kasnije od posljedica meningitisa. Inače, radi se o izolovanom slučaju", rekao je Družić.

Kada je riječ o brizi o zdravlju migranata, u ove aktivnosti se uključio i Dom zdravlja u Cazinu, čiji će zdravstveni timovi brinuti o osobama koje su smještene u hotelu "Sedra".

Teret zdravstvene skrbi o stranim državljanima do sada je isključivo bio na zdravstvenim ustanovama iz Bihaća i Velike Kladuše.

"Očekujemo potpisivanje ugovora s međunarodnim organizacijama koje snose troškove boravka migranata jer mi nismo u mogućnosti da na duže vrijeme ove poslove obavljamo besplatno", rekao je Amir Murić, direktor Doma zdravlja u Cazinu.

U međuvremenu, Općinsko vijeće u Velikoj Kladuši nije se očitovalo o prijedlogu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, da se migranti koji borave na toj općini smjeste u šatorsko naselje na lokalitetu Polje. Istaknuto je kako će se ovaj prijedlog razmatrati kada Vijeće ministara BiH donese konačnu odluku o tome gdje će se nalaziti jedinstveni prihvatni centar za migrante na području USK. Usvojen je zaključak da se od Ministarstva bezbjednosti BiH traži odgovor ko će snositi troškove usluga koje ovdašnje preduzeća i ustanove pružaju migrantima. Također, od nadležnih inspekcija se traži da provjere poslovanje svih ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge migrantima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.