Policajac oteo autobus sa turistima

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajac oteo autobus sa turistima

Bivši filipinski policajac, naoružan automatskom puškom, oteo je u Manili autobus sa 25 putnika, uglavnom turista iz Hongkonga. Otmičar traži da bude vraćen na posao sa kojeg je otpušten pre godinu dana.

U Manili, prestonici Filipina, nekadašnji policajac naoružan automatskom puškom, oteo je autobus sa dvadesetpetoro turista, tražeći da bude vraćen na posao s kojeg je otpušten pre godinu dana, saopštila je policija.

Otmičar je pustio devetoro talaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima troje dece, a policija pregovara sa njim pokušavajući da ga ubedi da oslobodi i ostale, izjavio je zamenik direktora gradske policije Aleks Gutjeres.

Oslobođene su dve žene, troje dece, jedan hronični bolesnik, kao i turistički vodič i još dvoje Filipinaca koji su se nalazili u autobusu.

"Oslobodio je decu, starije i bolesne. Ponaša se ljubazno i verujem da će ovaj slučaj biti rešen na miran način", rekao je zamenik direktora policije Fidel Posadas.

Taoci su oslobođeni posle skoro tročasovnih pregovora sa otmičarem, rekao je portparol policije Agrimero Krus. Policija je saopštila i da je pucala u gume autobusa, kako bi onesposobila vozilo.

Otmičar, identifikovan kao bivši viši inspektor Rolando Mendoza (55), naoružan je puškom M16.

Magtibej je rekao da Mendoza traži da bude vraćen na posao, sa kojeg je otpušten prošle godine.

Prema izveštajima medija iz 2008. godine, Mendoza je bio jedan od petorice policajaca optuženih za pljačku, iznudu i pretnje pošto ih je menadžer jednog hotela u Manili tužio da su ga lažno osumnjičili da koristi drogu kako bi mu iznudili novac.

Mendozin mlađi brat, Gregorio, takođe policajac, rekao je da je Mendoza osećao da mu je nanesena nepravda.

"Bio je razočaran što je godinama dobro služio u policiji, a onda je otpušten zbog zločina koji nije počinio", rekao je Gregorio.

U martu 2007. godine, jedan čovek oteo je autobus pun učenika i nastavnika kako bi skrenuo pažnju na korupciju. Svi taoci su oslobođeni posle 10-časovnih pregovora.

Do sada ih je oslobodio devetoro, među kojima i troje dece. U otetom autobusu se međutim, još uvek nalazi šesnaestoro putnika.

Snajperisti su okružili autobus i u toku su pregovori sa napadačem da pusti i druge taoce. Policija Manile saopštila je da otmičar zahteva da bude vraćen na dužnost u snage reda, odakle je otpušten.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.