Polemika zbog posla sa Emiratima

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika zbog posla sa Emiratima

Navodi pokrajinskog ombudsmana da su odredbe predugovora sa kompanijom Al Dahra u suprotnosti sa zakonima netačni, saopštila Vlada Srbije. Pokrajinski ombudsman tvrdi da je predugovor štetan za građane, dok Ministarstvo finansija ocenjuje da neka udruženja poljoprivrednika vode kampanju protiv posla sa Emiratima, jer se plaše napretka sadašnje Vlade.

Vlada Srbije saopštila je da su netačni navodi pokrajinskog ombudsmana, koji tvrdi da su odredbe predugovora sa kompanijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Al Dahra štetne za građane i u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je da je međudržavni sporazum po Ustavu i da je iznad svih ostalih zakona.

"To znaju i studenti prava, te bi i pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan", navodi se u saopštenju.

Kada međudržavni sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bude potpisan i ratifikovan u Skupštini Srbije, tada konačni ugovor sa Al Dahrom stupa na snagu.

Država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinata na osnovu zajedničkog ulaganja u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto, što je u potpunosti u skladu sa svim propisima, navodi se u saopštenju.

Funkcioner Srpske napredne stranke i ministar poljoprivrede Goran Knežević ranije je optužio pokrajinsku vladu i pojedine medije da vode "brutalnu kampanju i hajku" protiv predugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o ulaganjima u srpsku poljoprivredu. 

Pokrajinski ombudsman je prethodno saopštio da su predugovori "u suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, te kao takvi mogu izazvati štetu našim građanima".

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje da vlasnik poljoprivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice, i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati, ocenio je ombudsman.

Kampanja zbog straha od uspeha Vlade

Povodom polemike u vezi sa zakupom zemljišta koja se poslednjih dana vodi u javnosti, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo finansija i privrede. U tom ministarstvu tvrde da nekoliko udruženja poljoprivrednika vodi orkestriranu kampanju protiv predugovora potpisanog sa kompanijom Al Dahra, jer se plaše napretka i uspeha sadašnje Vlade.

Ministarstvo je ponovilo da će dogovor sa UAE srpskoj poljoprivredi doneti istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje. Na ovaj način za samo tri godine povećaće se broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, a time će, kako se naglašava, izvoz biti povećan za dve milijarde.

Ministarstvo finansija i privrede navodi i da je "istina da je za osam propalih poljoprivrednih kombinata postignuta istorijska cena od 200 miliona evra, 100 miliona za imovinu i 100 miliona za ulaganje u sisteme navodnjavanja i novu opremu".

Cena po hektaru od 12.500 evra i 15.000 evra je najviša cena ikada postignuta i dvostruko veća od tržišne koja je 5.000 evra po hektaru, podseća Ministarstvo.

Istina je, navodi se, i da za surčinsku zemlju država nikada nije dobila ni jedan jedini dinar, a sada je izdaje za 250 evra po hektaru, dok je tržišna cena zakupa u prošloj godini bila 180 evra po hektaru.

"Istina je, a prećutkuje se, i da će sva ostala zemlja koju su poljoprivredni kombinati koristili u zakup, uključujući i 16.500 hektara biti data u zakup srpskim paorima, a to je odlučeno mnogo pre nego što je potpisan predugovor sa Al Dahrom", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Srbije: Informacije pokrajinskog ombudsmana netačne

Izvor: Blic, 20.Jan.2013

Vlada Srbije saopštila je danas da su apsolutno netačne informacije koje je izneo pokrajinski ombudsman da su odredbe predugovora najavljenog me]udržavnog sporazuma i ugovora sa kompanijom Al Dahra u suprotnosti sa zakonima i navela da iza "tih napada" stoji pokrajinski odbor DS...Vlada Srbije je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.