Polemika o prisustvu Markovića

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o prisustvu Markovića

Umesto da raspravljaju o izmenama zakona o ministarstvima i Vladi, poslanici LDP-a i DSS-a pitali su da li je ostavku podneo ministar Milan Marković. Tražeći ostavku premijera, pozivali su ga da dođe u parlament i tvrdili da on jedino ima pravo da obrazlaže zakone kada su ostali ministri u ostavci.

Rasprava o amandmanima na izmene Zakona o Vladi završena je večeras polemikom opozicionih poslanika sa predsedavajućom sednice o tome da li je ministar za državnu upravu i lokalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samoupravu Milan Marković ovlašćen da brani zakon i da li je njegovo prisustvo u Skupštini legitimno.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da bi Srbija u utorak mogla da ima novu Vladu koja će biti efikasnija i koja će svoju energiju usmeriti na poboljšanje života građana.

Radio-televizija Srbije saznaje da Kabinetu premijera Mirka Cvetkovića još nisu dostavljene ostavke odlazećih ministara, kao ni onih čiji će resori biti prošireni.

Zakonodavni odbor Skupštine Srbije prihvatio je amandman na Predlog zakona o ministarstvima koji su podneli poslanici SVM-a kojim su tražili da se Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava zove Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prihvaćen je i amandman poslanika SVM koji traže formiranje Uprave za ljudska i manjinska prava pri ovom ministarstvu.

Poslanici opozicije osporili su to pravo ministru Markoviću, tvrdeći da izmene zakona o vladi i o ministarstvima može da brani samo premijer.

Poslanici Liberalno-demokratske partije i Demokratske stranke Srbije su tvrdili da je Marković ministar u ostavci i da nema zakonsko pravo da sedi u Skupštini i brani zakone jer, kako su naveli, ministar u ostavci može da obavlja samo tekuće poslove.

"Vi kršite zakon, ili je premijer lažov kada je rekao da gospodin koji sedi ovde nije ministar i da je u ostavci", rekao je predsedavajućoj Gordani Čomić poslanik LDP-a Ivan Andrić.

Na ukazivanje poslanika LDP na kršenje Poslovnika o radu, Čomić je rekla da Skupština radi po Poslovniku i Ustavu Srbije, i da Skupština nije od premijera Cvetkovića dobila dopis da je bilo ko od članova Vlade podneo ostavku.

Na insistitanje poslanika LDP-a i DSS-a na početku današnjeg rada da odgovori da li je podneo ostavku premijeru Cvetkoviću, Milan Marković je kazao da o korespodenciji sa premijerom ne može javno da govori, i da o tome neće da se izjašnjava.

"I da je ovde stigla ostavka ministra, ne znači da ministar ne može da sedi i da zastupa stav Vlade", ocenio je Marković.

Odgovarajući poslaniku LDP-a Ivanu Andriću, ministar Marković je rekao da mu nije jasno čemu nervoza i vređanje.

"Čime sam vas isprovocirao da imate takav negativan stav prema meni? Nisam rekao da imam privatnu prepisku sa premijerom. Nemam nameru da iznosim korespondenciju sa premijerom. Ako mislite da je to pogrešno, ja mislim da nije", kazao je Marković.

"Ne želim da me vređate. Šta sam loše rekao što je izazvalo takav bes? Način na koji tumačite zakon nije tačan. Ministar u ostavci vrši tekuće poslove. Nigde ne piše da ne može da dolazi na sednice Skupštine i Vlade. Potpuno je nesporno moje sedenje ovde. Ovde sam potpuno u skladu sa zakonom", kazao je Marković.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić je kazao da je ministar Marković pokušao da obmane poslanike i da je to "uvreda dostojanstva parlamenta".

Ostavke ministara očekuju se u parlamentu do ponedeljka.

Skupština sutra nastavlja rad raspravom o preostalim amandmanima na izemene Zakona o Vladi i ministarstvima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.